Henrik Landerholm fotograferad gåendes på riksbron

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon får du en sammanfattning av turerna kring Henrik Landerholms säkerhetsmissar – på 60 sekunder. Foto: Judit Nilsson / SvD / TT

Efter glömda dokumenten – tog 673 dagar innan rapport registrerades

Uppdaterad
Publicerad

Turerna i Landerholm-affären blir allt fler. Efter att den nationella säkerhetsrådgivaren glömde dokument med säkerhetsklassning på en kursgård, tog det 673 dagar innan rapporten registrerades hos Regeringskansliet, rapporterar Expressen. Säkerhetschefen skriver till SVT att man först gjorde bedömningen att dokumentet inte var en allmän handling.

Det är Dagens Nyheter som avslöjat säkerhetsincidenterna kring Sveriges nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm.

Efter en konferens på Gällöfsta kursgård glömde han kvar sekretessbelagda handlingar i ett skåp. Minst en av handlingarna är säkerhetsskyddsklassificerad, vilket betyder att den innehåller uppgifter som, om de röjs, kan medföra skada för Sveriges säkerhet.

Efteråt upprättade Regeringskansliets säkerhetschef en analys kring händelsen. Nästan hela dokumentet är maskat, men enligt DN:s uppgifter bedömdes händelsen som mycket allvarlig.

Svaret: ”Diariefördes en tid efter”

Nu rapporterar Expressen att det tog 673 dagar efter att promemorian upprättades i mars 2023, till att den registrerades i Regeringskansliets diarium i början av året.

Regeringskansliets säkerhetschef Fredrik Agemark, som skrev rapporten, skriver i ett mejl till SVT att man först inte gjorde bedömningen att det var en allmän handling:

”Det är endast allmänna handlingar som diarieförs. Säkerhetsavdelningen gjorde inledningsvis bedömningen att skadebedömningen inte var en allmän handling och den diariefördes därför inte. När media bad om att få ta del av handlingen gjordes bedömning att den skulle lämnas ut och den blev därmed också allmän. Tyvärr diariefördes handlingen inte i direkt anslutning till utlämnandet, vilket borde ha skett.”

– När det är en sådan allvarlig företeelse är det givet att det där borde diarieföras, säger tryckfrihetsexperten Nils Funcke till TT.

Ärendet granskas nu av Säpo

Tidningen har tidigare rapporterat att Landerholms hantering nu granskas av Säkerhetspolisen i en så kallad förutredning, där man ska avgöra om det finns anledning att inleda en förundersökning.

– Precis som frågan har väckt ditt intresse så har den också väckt mitt och vårat intresse. Men vad det har lett till eller eventuellt kommer att leda till kan jag inte kommentera, har vice chefsåklagare Henrik Olin, tidigare sagt till tidningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.