Att polisen efterlyser filmer och bilder från allmänheten vid händelse av ett brott är inget nytt. Men för första gången, och i samband med helgens upplopp, kan privatpersoner nu ladda upp egna filer på polisens hemsida.
– Vi har inspirerats av engelsk polis och det är ett arbetssätt som vi utvecklade efter Drottninggatan. Vid större brott och kriser ska vi snabbt kunna få in filmer, och det gäller att få in dem så fort som möjligt i närhet till att ett brott har skett, säger Carina Skagerlind.
2000 filer på tre dygn
Sedan i måndags har det kommit in omkring 2000 filer från allmänheten, varav 1 000 är videor eller korta filmklipp. Enligt Carina Skagerlind är det ett tecken på stort samhälleligt engagemang.
– Vi la ut det här i måndags morse och det har gått över förväntan, hittills är vi väldigt nöjda med resultatet. Det fortsätter också att rulla in filmer nu några dagar senare. Engagemanget från allmänheten i den här frågan är stort.
De inskickade filerna är både originalmaterial som personer har filmat eller fotat själva och sådant som hämtats på sociala medier. Carina Skagerlind berättar att det är material av god kvalitet som ökar möjligheterna att kunna identifiera och åtala inblandade gärningspersoner.
– Vi har också mycket bra film själva, men det här är bilder och filmer som kompletterar den bilden och som ger oss ännu bättre underlag för att möjliggöra lagföring av de som begått de här våldsamma upploppen.
Villiga att vittna
När filer laddas upp på polisens hemsida finns det också möjlighet att komplettera med extra uppgifter, och många har även erbjudit sig att vittna.
– Det är såklart positivt, säger Carina Skagerlind.
Hur jobbar ni med de filer som kommer in?
– Det är som en kedja – en eller två personer tittar på allt och ser till att de kommer vidare. När man laddar ner filerna kan man välja varifrån de kommer, till exempel från Norrköping, Malmö eller Örebro, och så hamnar de i olika mappar. Sedan skickas de vidare till våra polisregioner som utreder de här brotten.