Rikspolischefen: Har inget med protester att göra

Uppdaterad
Publicerad

Enligt polisen finns det en stark koppling mellan påskhelgens upplopp och gängkriminalitet. Det framkom även att det finns information om uppvigling till våld mot svenska poliser – orkestrerad från utlandet.

– Vi har sett våldsamma upplopp tidigare. Men jag vill påstå att detta är något annorlunda, säger rikspolischefen Anders Thornberg.

Under måndagens pressträff fördömde polisen de senaste dagarnas upplopp runtom i Sverige. Rikspolischefen Anders Thornberg menar att detta våld är något annorlunda som inte kan jämföras med tidigare våldsamma upplopp.

– Det här är ett grovt våld. Det här är inga vanliga motdemonstranter, vi har starka misstankar om att de som går till angrepp mot poliser och räddningstjänst har anknytning till kriminella gäng, säger han och fortsätter:

Våldsamma upplopp i Sverige

– Det här har inget med protester att göra, det är ett oförsvarligt angrepp mot vårt rättssamhälle och vår demokrati.

Grovt kriminella individer inblandade

Polisen kommer att ta till motåtgärder och menar att våld kan vara nödvändigt för att upprätthålla ordning.

En del av individerna som deltagit vid upploppen är redan kända inom polisen och säkerhetspolisen, enligt Anders Thornberg.

– Vi har under lång tid sagt att det är ett synnerligen allvarligt läge med kriminaliteten i landet. Det vi har sett senaste dagarna är allvarliga symtom på ett större problem i Sverige, säger Anders Thornberg.

Flera hundratals deltagare vid respektive upplopp

Totalt har 26 poliser skadats, 20 polisfordon skadats eller förstörts, minst 14 personer ur allmänheten har skadats och antalet våldsamma deltagare i snitt har ungefär varit 200 stycken, enligt Jonas Hysing, kommenderingschef.

– Polisen har tvingats använda vapen i nödvärn, säger Jonas Hysing och fortsätter:

– Väldigt mycket talar för att polisen var måltavla.

Uppvigling till våld mot svenska poliser från utlandet

Rasmus Paludan och hans parti Stram kurs har tidigare fått tillstånd för att demonstrera, utan att våldet har varit på den nivå som det har varit på under de senaste dagarna, enligt Jonas Hysing.

– Av de sex tillståndsgivande sammankomsterna (som Rasmus Paludan fått under påskhelgen) har två kunnat genomföras helt i enlighet med tillståndet, en har behövt upplösas efter två tredjedelar av angiven tid och de andra tre har inte kunnat genomföras på grund av upploppen. 

När TT ställer en fråga om vad som är annorlunda denna gång jämfört med tidigare demonstrationer svarar Jonas Hysing att det finns extern påverkan inblandad.

– Vi vet inte med säkerhet men vi vet att det också finns information till uppvigling till våld mot poliser på sociala medier som också orkestreras från utlandet, säger Jonas Hysing.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet