Upplopp i flera städer – detta har hänt

Uppdaterad
Publicerad

Under påskhelgen 2022 bryter våldsamma upplopp bröt ut i Linköping, Norrköping, Stockholm, Örebro, Landskrona och Malmö. Ett stort antal poliser och privatpersoner skadades.

Polisen kopplar kravallerna till kriminella gäng och ser även tecken på uppvigling från utlandet.

Torsdag 14/4

Stram kurs ledare Rasmus Paludan brände en koran på ett torg i Jönköping. Senare på dagen skulle det högerextrema partiet ha hållit en manifestation i Skäggetorp i Linköping. Den ägde aldrig rum. Ett stort antal upprörda personer hade samlats i området och våldsamt upplopp bröt ut. Tre poliser skadades av stenkastning. Ett flertal av polisens fordon vandaliserades och en civilpolisbil sattes i brand.

Våldsamma upplopp i Sverige

Oroligheterna spred sig under kvällen till Norrköping. Omkring 15 bilar sattes i brand. Stenar kastades mot både räddningstjänst, polis och kollektivtrafik.

Fredag 15/4

På fredagen brände Stram kurs en koran i Rinkeby i Stockholm. Våldsamheter följde och poliser träffades av bland annat stenkastning. Polisen hyllar de boende som uppmanade till lugn på platsen.

I centrala Örebro samlades hundratals, och det var oroligt redan innan partiet dök upp. Tolv skadades, fyra polisbilar sattes i brand och plundrades. Ett av fordonen kapades. Också där hade Stram kurs fått demonstrationstillstånd, men manifestationen blev aldrig av.

Lördag 16/4

Stram kurs hade på lördagen fått tillstånd för en sammankomst i Landskrona, som senare flyttades till Malmö. Den blev dock aldrig av. I båda städerna utbröt våldsamheter med stenkastning och flera bilbränder. I Rosengård i Malmö sattes en stadsbuss i brand.

Söndag 17/4

Nya våldsamheter i Norrköping och Linköping. Under eftermiddagen deltog 100-150 personer i upplopp i stadsdelen Navestad i Norrköping. Tre personer skottskadades i samband med polisingripanden. Även i Skäggetorp i Linköping blev det våldsamt när personer kastade sten och brandbomber mot polisen.

Stram kurs hade tidigare sagt att de skulle besöka städerna, men åkte aldrig dit.

Under kvällen och natten mot måndag bröt oroligheter ut i Rosengård i Malmö. Flera bränder anlades, bland annat på en skola. Polisen möttes av stenkastning.

Måndag 18/4

Rikspolisstyrelsen meddelande att man ser tydliga kopplingar mellan kriminella nätverk och de personer som stod för våldet under upploppen. Man har även sett tecken på uppvigling mot polisen från utlandet.

Sammanlagt 26 poliser och minst 14 privatpersoner ska ha skadats under upploppen, varav tre personer av skottlossning. Poliser avfyrade vapen i nödvärn, enligt polisen. 20 polisfordon vandaliserades eller förstördes.

Onsdag 20/4

Rasmus Paludan har polisanmälts för hets mot folkgrupp, efter helgens koranbränning och efterföljande upplopp. Det kommer också uppgifter om att han planerar nya demonstrationer i flera städer.

I bland annat Linköping, Norrköping och Örebro frihetsberövas flera personer misstänkta för inblandning i påskhelgens upplopp.

Justitieminister Morgon Johansson (S) uppger att utländska islamister via sociala medier drev på upploppen i flera städer under påskhelgen.

Onsdag 4/5

Polisen har hittills identifierat 130 personer efter upploppen. Av dessa är 87 personer misstänkta för brott, bland annat försök till dråp, grovt sabotage mot blåljusverksamhet samt grovt våldsamt upplopp. Polisen bedömning är att ytterligare 200–300 kan komma att identifieras och lagföras.

Fredag 27/5

På fredagen kom den första domen efter påskupploppen. En 34-årig man döms till sex månaders fängelse för våldsamt upplopp och försök till våld mot tjänsteman.

Måndag 27/6

Samtliga av de  fyra män som deltog i upploppen i Örebro i april döms för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. De döms till fängelsestraff mellan fyra samt fem och ett halvt år. Två av dem döms också till våld mot tjänsteman och två kommer att utvisas.

Torsdag 21/7

Tre män döms för grovt blåljussabotage efter upploppen i Skäggetorp i Linköping den 17 april. De döms till fängelsestraff på mellan två och ett halvt år och fyra år.

Måndag 15/8

Polisens bevakning av den högerextrema politikern Rasmus Paludans valmöten har kostat polisen minst 43 miljoner kronor, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Tisdag 11/10

Tre män, 21,22 och 28 år gamla, döms till fängelse efter upploppen i stadsdelen Navestad i Norrköping. Tingsrätten skriver i domen: Av bildmaterialet går det inte att dra andra slutsatser än att Navestad under ett antal timmar närmast var en krigszon”.

Fredag 2/12

Fem män – mellan 16 och 32 år gamla – döms i Linköpings tingsrätt för grovt sabotage mot blåljusverksamhet efter upploppet i Skäggetorp på skärtorsdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet