Stenkastning i Rinkeby efter koranbränning – poliser träffade

Uppdaterad
Publicerad

Våldsamheter bröt ut i Rinkeby på fredagen sedan det högerextremistiska partiet Stram Kurs bränt en koran. Samtidigt hyllar polisen de som försökte lugna ner situationen.

– Vi fick stor hjälp av boende i Rinkeby som själva sa åt folk att släppa stenar som de plockat upp, fick dem på andra tankar och att gå därifrån i stället för att bråka, säger Daniel Wikdahl på Stockholmspolisen.

Polisen var på plats med stora resurser och fick stenar kastade mot sig. Uppemot åtta personer ska ha gripits i området för våldsamt upplopp, försök till misshandel och brott mot knivlagen.

En stor del av de som stod för våldet beskrivs av polisen som unga män. En av de gripna är dock i 40-årsåldern.

Våldsamma upplopp i Sverige

Polisen uppgav inledningsvis att en polis skadats under oroligheterna.

– Först hade jag uppgifter om att en var skadad, sen fick jag uppgifter om att ingen var skadad. Det är två poliser som har träffats av någonting och fått smärta, men inte skadats så illa att de behövt uppsöka sjukvård. De kunde fortsätta jobba efter det här, säger Daniel Wikdahl.

Använde pepparsprej

Han dementerar uppgiften om att polisen använt sig av tårgas.

– Det har vi inte gjort. Däremot har det använts pepparsprej.

Partiet och dess ledare Rasmus Paludan försvann tidigt från platsen, men kom efter ett tag tillbaka.

– Efter klockan 14 fick den upplösas av oss. Då pågick det stenkastning. Då hade det kommit många nya personer som ville ta sig till torget, säger Daniel Wikdahl.

– Det var en del stenkastning innan också, men inte i den omfattningen.

Stenkastning i Stockholmsförorten Rinkeby i samband med att Rasmus Paludan, partiledare för det danska högerextrema partiet Stram kurs, manifesterade med koranbränning på långfredagen. Foto: Henrik Montgomery/TT

Under torsdagskvällen utbröt våldsamheter i både Linköping och Norrköping sedan Stram Kurs dykt upp i båda städerna. Flera poliser skadades av stenkastning, polisbilar vandaliserades och en spårvagn attackerades. Omkring 15 bilar sattes i brand.

Minst två personer greps och flera omhändertogs.

– Att ge sig på poliser och polisens utrustning är ett angrepp på både rättsstaten och demokratin. Vi ska göra vårt yttersta för att lagföra de som varit inblandade i både upploppen och skadegörelsen, säger rikspolischef Anders Thornberg i ett pressmeddelande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet