Ett besök hos någon av matjättarna kan upplevas som att gå runt i en djungel bland skyltar med röda siffror och så kallade superklipp. Samtidigt som många erbjudanden innebär en prisskillnad på bara några kronor.
Sveriges Konsumenter betonar att om man marknadsför priset som sänkt så måste även det tidigare lägsta priset som varan haft under de senaste 30 dagarna anges.
– Butikerna ska inte först kunna höja priserna för att sedan sänka dem till ordinarie pris och kalla det en rabatt, säger Maria Wiezell, konsumentjuridisk expert hos Sveriges konsumenter.
Ska visa kilopris
Prisskyltarna ska visa varans pris och jämförpris, till exempel i kilo och liter, så att konsumenter kan jämföra erbjudandet med kilopriset. Men trots det kan matjättarna använda sig av rabattmetoder som förvirrar kunderna, menar Maria Wiezell.
Genom bland annat erbjudanden om ”tre för två”, styckpriser och röda siffror marknadsför man varor som sällan skiljer sig markant från ordinarie pris, enligt Sveriges Konsumenter.
– Det är vilseledande. En rabatt ska innebära en stor prisskillnad jämfört med ordinarie pris, men det är sällan fallet, säger Maria Wiezell.
Inga tydliga regler
Det finns inga tydliga regler för hur stor prisskillnaden mellan ett ordinarie pris och ett rabatterat pris måste vara, konstaterar hon. Och som konsument kan man därför inte heller vara säker på att röda siffror betyder att varan är billigare.
– Regleringen borde tydliggöra vad som räknas som en rabatt. I nuläget är det upp till butikerna, säger Maria Wiezell, Sveriges Konsumenter.
SVT har förgäves försökt få en intervju med Svensk Handel, Svensk Dagligvaruhandel och Ica centralt.
Hur påverkas konsumenterna av det här? Starta klippet för att höra mer.