Tvådelad bild. Vänster: Hand vid en kromat handfat. Till höger: Man i mörkt hår och glasögon.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Spela klippet för att höra Navid Tajhizi, tidigare verksam läkare vid Universitetssjukhuset i Örebro, förklara hur handfatet fungerar. Foto: Erik Karlsson/SVT

Handfatet från Örebro ska minska smittspridning av farliga bakterier

Uppdaterad
Publicerad

Multiresistenta bakterier är ett stort hälsohot. Nu har örebroaren Navid Tajhizi och Åsa Melhus utvecklat ett handfat som ska minska spridningen av skadliga bakterier på sjukhus.

– Handfat är en besvärlig smittokälla, säger Åsa Melhus, professor och överläkare på Akademiska sjukhuset.

Forskning visar att handfat med vattenlås är en av de största smittkällorna till vårdrelaterade infektioner och utbrott på sjukhus.

– Bakterierna trivs i fukten och växer ur handfaten. De kan sprida sig genom beröring eller när kranvatten slår ner i vattenlåset och träffar biofilmen, säger Navid Tajhizi, tidigare verksam läkare på Universitetssjukhuset i Örebro och doktorand vid Uppsala universitet.

– Då bildas ett moln av bakterier som lägger sig på personen eller utrustningen nära handfatet.

Tog fram nytt handfat

Åsa Melhus, överläkare på avdelningen för klinisk mikrobiologi på Akademiska sjukhuset, har lett forskningen. Frågan var om spridningen av bakterier från handfat till patienter kunde förhindras, och med hjälp av en ingenjör togs ett nytt handfat fram.

– Utöver handfatets utformning och ytbehandling är det framför allt värmen som skiljer vårt handfat från ett traditionellt.

Prototyp installerades

Studien gjordes på Universitetssjukhuset i Linköping, där en prototyp av handfatet installerades i ett rum. I ett annat rum hällde man ner kokande vatten, som man gör idag vid utbrott. I övriga salar rengjordes handfaten enligt vanliga städrutiner.

Studien visade, enligt Åsa Melhus, att bakterier kan spridas från patienter och att man kan förhindra detta.

– Det räcker inte att fokusera på handfatets vattenlås. På ett sjukhus måste man göra något åt skålen.

I dag används handfatet på Universitetssjukhuset i Linköping. Nu väntar serieproduktion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.