Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör experterna om det kommande räntebeskedet. Foto: SVT/Janerik Henriksson/TT

Efter inflationsbeskedet: Det tror experterna om räntan

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett positivt inflationsbesked blir nästa fråga vad Riksbanken väljer att göra med räntan vid det nya beskedet den 26 april.

– Jag tror vi kan räkna med att Riksbanken höjer lite till men om vi nu börjar se inflationstoppen kommer vi också se räntetoppen snart. Men jag tror det dröjer till senhösten innan vi kan se räntesänkningar, säger SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist.

Experterna är eniga i att styrräntan lär höjas ytterligare 0,25 eller 0,5 procent om två veckor. Handelsbankens chefsstrateg Claes Måhlén tror dock att räntan förblir oförändrad efter det fram tills mitten av 2024.

Även om priserna fortsatt stiger så minskar alltså farten med vilken de stiger.

SEB:s Robert Bergqvist tror till och med att inflationen kan vara tillbaka på Riksbankens mål, två procent om ett år.

Men det lär dröja ett tag innan något syns på styrräntan.

– En tussilago gör ingen vår. Det kan komma bakslag och så tänker nog Riksbanken med. Så en höjning på +,25 eller 0,5 procent ligger nog i korten nu den 26 april, säger SVT:s ekonomikommentator Alexander Norén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.