• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Arkivbild. Händelsen på bilden har ingenting med de senaste drunkningstillbuden att göra. Foto: Maja Suslin/TT arkiv

Efter kritiken från polisen: Så ska du bete dig vid olycksplats

Uppdaterad
Publicerad

Efter en räddningsinsats under lördagen riktade polisen i Örebro län kritik mot hur allmänheten agerade på platsen. SVT Nyheter tar hjälp av Mats Öhman för att reda ut hur du ska bete dig vid en olycksplats.

I ett inlägg på facebook kritiserade Johan Spånbo vid polisen i Örebro flera av besökarna vid Degernäs camping för att ha betett sig ”fullständigt bortom normal hyfs”. Mats Öhman, presstalesperson för polisen i region Bergslagen, berättar hur man ska bete sig vid en olycksplats.

Stå inte i vägen

– Oftast är det inte så mycket människor vid en olycksplats, men om det är det är det viktigt att man släpper fram blåljuspersonalen så att de kan göra sitt jobb. Om man inte är direkt inblandad i räddningsarbetet bör man flytta på sig, säger Mats Öhman.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Om olyckan sker på en trång plats är det extra viktigt att man släpper fram räddningsarbetarna så att de kan göra sitt jobb.

Försök behålla lugnet

– De flesta vill inte förstöra, men man kan reagera konstigt när man är chockad och i en ovanlig situation. Då kanske man inte agerar som man annars hade gjort. Men det är inte så vanligt att folk beter sig illa.

Enligt Mats Öhman har det heller inte blivit vanligare att människor står i vägen.

Det första man kan göra för att hjälpa till är att göra plats för räddningspersonalen. Sedan kan man tala om vad man har sett.

– Om man har sett vad som har hänt är det viktigt att man berättar det för räddningspersonalen. Först går livräddande och vårdande. Sedan kommer utredande, och då behöver vi veta vad som hänt.

Filma inte

Vid drunkningsolyckan ska flera personer ha plockat fram sina telefoner och dokumenterad händelsen. Enligt Johan Spånbo ska de även ha ifrågasatt när de blivit ombedda att sluta.

– Det är viktigt att respektera de inblandade. Stå inte med kameran eller telefonen och filma, det kan uppfattas som kränkande för dem det berör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drunkningsolycka i Degerfors filmades av badgäster

Mer i ämnet