Frågor om ersättning för skadade plantor ska konsumenter ta med den som sålt produkten, enligt Anita Falkenek, vd på Krav. Foto: SVT

Efter växtnäringskritiken: Krav ser över sitt regelverk

Uppdaterad
Publicerad

Att spår av ogräsmedel hittats i flera Kravmärkta flytande växtnäringar är oacceptabelt enligt Krav, som nu utreder om man kan komma åt problemet genom regelförändringar. Kan det inte garanteras så överväger man att sluta Kravmärka den här typen av produkter.

– Det ska inte finnas några rester av bekämpningsmedel i produkter där Kravmärket finns med, säger Anita Falkenek, vd på Krav, till Plusredaktionen.

– Vi beklagar verkligen om odlare kommit i kläm. 

Plus granskar trädgårdsprodukter

Egna tester bekräftar

Efter larm från odlare som misstänkt att Kravmärkt växtnäring skadat deras plantor startade Krav i somras en utredning ihop med leverantörer och kontrollföretag. Nu har nio växtnäringsfabrikat labbtestats och sju har bekräftats innehålla rester av bekämpningsmedel.

Vilka fabrikat det är vill Krav inte uppge.

– Det är inte vår uppgift, vi har dialog med kontrollföretag och producenter. Konsumenter som känner sig drabbade får ta dialogen med den som sålt produkten, säger Anita Falkenek.

”Vi tar det på största allvar”

Enligt Krav är det svårt att slå fast exakt vilka skador som orsakats av växtnäringarna.

– Men det spelar ingen roll. Vi tar detta på största allvar och vill se till att våra regler framöver kan säkerställa att produkterna inte innehåller bekämpningsmedelsrester.

Bakgrunden till att ogräsmedel kunnat ta sig in i produkterna är att det idag är tillåtet att tillverka växtnäring för ekologisk odling på växtdelar från konventionellt jordbruk, där bekämpningsmedel kan förekomma.

Producenterna har följt rådande regler

– Det är viktigt att säga att producenterna inte har gjort fel, de har följt rådande regelverk och många produkter är tillbakadragna från marknaden, säger Anita Falkenek.

– Grundproblemet är att man i konventionell produktion använder bekämpningsmedel som är så svårnedbrytbara att de kan ta sig in via restprodukter i ekologisk näring.

Ofarligt för människor

Anita Falkenek betonar dock att de halter av ogräsmedel som uppmätts ligger inom gränsvärdena för vad som är ofarligt för människor och djur.  

Men kan ni garantera att de Kravmärkta växtnäringar som finns till salu idag är säkra att använda på exempelvis tomater?

– Det är inte Krav, utan producenterna som måste garantera det. Men vi garanterar att vi ska se över vårt regelverk.

Vad innebär Kravmärkt växtnäring?

Att en växtnäring har ett Kravmärke på sig betyder idag att produkten är tillåten att användas inom ekologisk odling. Men det i sig garanterar inte att själva råvaran i näringen är ekologiskt framodlad.

Här skiljer sig regelverket för växtnäring från det som gäller för livsmedel, där Kravmärket visar att själva produkten, till exempel en morot, är ekologiskt odlad.

Råvarorna i växtnäring som är tillåten för ekologisk odling kan idag vara växtrester från konventionellt jordbruk och biprodukter från livsmedelsindustrin. Bakgrunden till det är att det ansetts viktigt att kunna cirkulera näringen från restprodukter och säkerställa tillräcklig mängd råvaror för ekologisk gödning.

Så vad är då skillnaden mellan en näring som är tillåten för ekologisk odling och en som inte är det? Jo, det är just att den som är tillåten ska baseras på återvunnet material. Andra näringsprodukter kan innehålla beståndsdelar som producerats bara för att bli just växtnäring, och innehålla konstgödsel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Plus granskar trädgårdsprodukter

Mer i ämnet