De nordiska näringsrekommendationerna (NNR), som utgör vetenskaplig grund för svenska kostråd, har inte uppdaterats på ett decennium. När de nu presenteras i sin slutgiltiga form är det inte bara hälsan som står i fokus – utan även planeten.
Det märks när NNR tydligt lyfter växtbaserad mat framför animaliska livsmedel. Men den stora vattendelaren i vårens näringsdebatt står inte maten för – utan alkoholen.
Drick lite – helst inte alls
Alkoholrekommendationerna har under våren varit ute på remiss, efter WHO:s inledande råd som gått på en sällsynt restriktiv linje. WHO:s institut för cancerforskning, IARC, slog då fast att alkohol är den näst största cancerrisken efter tobak.
Nu säger även NNR att det inte finns någon säker gräns för konsumtion och att alla “bör undvika alkoholintag.”
I den nya rapporten slår man fast att alkohol är en toxisk substans som påverkar alla kroppens organ. Man anger även att det finns “starka bevis som kan koppla alkoholkonsumtion till olika cancerformer, framförallt bröstcancer”.
– Alkohol är inte ett essentiellt näringsämne, och ur näringssynpunkt påverkar energibidraget från ett högt intag av alkoholhaltiga drycker kostens kvalitet negativt, säger Anne Høyer-Lund, seniorrådgivare vid norska hälsodirektoratet som varit med och tagit fram råden.
Kritiserat amningsråd slopas
Däremot stryks det tidigare kritiserade rådet att ammande helt bör avstå alkohol då det inte går att utesluta risker för barnet.
Men forskarvärlden går isär. Enligt vissa var förslaget ovetenskapligt och bakåtsträvande, medan andra menar att viss forskning talar för att små barn inte har något sätt att göra sig av med alkoholen de får i sig via bröstmjölken.
– Det finns inte tillräckligt med bevis för att fastställa en separat rekommendation för ammande kvinnor. Därför är rekommendationerna för ammande kvinnor samma som för den vuxna befolkningen i allmänhet, säger Høyer-Lund.
Se dietisten lista de största utmaningarna med nya näringsråden i videon ovan.
Faktaruta: NNR:s alkoholrekommendationer 2023
Alla ska undvika alkoholintag, vid konsumtion ska den hållas mycket låg. Barn, ungdomar och gravida kvinnor ska helt avstå alkohol.