Efter Natoansökan – Ann Linde presenterar regeringens nya utrikespolitik

Uppdaterad
Publicerad

Sverige lovar att bidra till hela Natos säkerhet, inklusive Turkiets. Det meddelade utrikesminister Ann Linde (S) som på fredagen presenterade regeringens nya utrikespolitiska deklaration.

– Rysslands krig har fundamentalt förändrat säkerhetsläget.

I utrikesdeklarationen finns flera formuleringar som kan uppfattas som signaler för att Turkiet ska släppa vetot mot Sveriges Natoansökan.

– Sverige kommer solidariskt att bidra till hela Natos säkerhet, inklusive Turkiets, sade utrikesminister Ann Linde (S) i riksdagen.

Sverige och Nato

– Vår ambition är att i konstruktiv anda komma framåt i de frågor Turkiet har rest. Sverige fördömer terrorism å det starkaste. Det bör inte råda några tvivel om att Sverige även fortsättningsvis ska stå starkt tillsammans med likasinnade i kampen mot terrorism.

Hur samtalen med Turkiet går ville Ann Linde inte kommentera på pressträffen efter debatten i riksdagen. Dock dementerade utrikesministern uppgifterna om att det skulle ha varit ”spänd stämning” mellan Turkiet och Sverige under det informella Natomöte som nyligen hölls i Berlin.

Ann Linde ville inte heller tala om kompromisser.

– Nu ser vi till att försöka lösa det här på bästa sätt.

Kan förändra vapenexporten

Turkiet har kritiserat Sverige för att ha ett vapenexportembargo mot landet, men i den utrikespolitiska deklarationen står nu att ett svenskt Natomedlemskap kan ”förändra förutsättningarna för krigsmaterielexport inom vårt nationella regelverk.”

Även det kan ses som en öppning för att tillmötesgå Turkiet. Vänsterpartiet kritiserade formuleringen under debatten.

– Att man säger att man är beredd att ändra förutsättningarna för krigsmaterielexport är kanske också en indikator att Sveriges regering öppnar upp för vapenexport till Turkiet. Jag är orolig för vad svenska regeringen håller på med. Det är en oro jag delar med många, sade Håkan Svenneling (V).

Nya skrivningar om kärnvapen

I deklarationen står också att Sverige som Natomedlem skulle ”åta sig helheten i Washingtonfördraget, inklusive Natos doktriner.”

Det kan ses som en signal för att undanröja eventuella tvivel i Nato om att Sverige inte skulle vilja ställa upp på försvarsalliansens kärnvapendoktrin.

Men det står också att ”Sverige kommer att fortsätta att vara en stark röst för nedrustning, icke-spridning och rustningskontroll även som framtida Natomedlem.”.

Unik uppdatering

Vanligtvis hålls en utrikespolitisk debatt i februari varje år. Då presenterar utrikesministern vilken utrikespolitik Sverige ska driva i olika frågor. Så gjordes även i år, men därefter ansökte Sverige om medlemskap i Nato.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet