Vindkraft och reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur går det egentligen med den gröna omställningen? Hör SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg i videon. Foto: Johan Nilsson / TT, SVT

Efter Northvoltkrisen – hur går det egentligen med den gröna omställningen?

Uppdaterad
Publicerad

Den gröna industriboomen i Sverige har drabbats av flera bakslag den senaste tiden. Nyheterna om krisande batteritillverkning, senarelagda prestigeprojekt och stoppade bränslesatsningar har avlöst varandra. Men är det hela bilden av hur det står till med den gröna omställningen?

Konkurshotet ligger som en kniv mot strupen på batterijätten Northvolt för varje löne- eller skatteutbetalning.

LKAB som ska leverera fossilfri järnsvamp till stålindustrin, kommer plötsligt med besked om att man slår av på takten i Kiruna.

Ekonomisk kris för Northvolt

Två fabriker för fossilfria bränslen, i Örnsköldsvik och Långsele, stoppas – med hänvisning till en osäker marknad.

Mindre dystert läge?

På senare tid har de mörka molnen hopat sig över näringslivets satsningar på grön industri och alltfler ställer sig frågan om Sverige kan bli ett föregångsland på området.

Men är läget så dystert som det ser ut? I videon har SVT:s reporter Johan Zachrisson Winberg tittat på helheten: var befinner sig den gröna omställningen just nu?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet