En person med blont hår står i förgrunden, iklädd en mörklila tröja och en brun mössa. I bakgrunden syns en grupperad skara av människor som deltar i en händelse, med en otydlig och livlig atmosfär.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Isa Törnblom är en av nära 1400 besökare på fredagens rekryteringsmässa på Sara Kulturhus i Skellefteå. Foto: Patrik Samuelsson/SVT

Knökfullt på jobbmässa i Skellefteå efter Northvolts massuppsägning

Publicerad

I veckan blev det klart att omkring 1 100 personer måste lämna det krisdrabbade Northvolt i Skellefteå. Rekryteringsmässan som hölls i Sara kulturhus på fredagen blev den största i kommunens historia, enligt kommunalrådet Lorents Burman (S).

– Vi planerar att ha fyra sådana här mässor, men frågan är om det räcker. De hinner inte prata med alla, säger han.

Antalet anmälda besökare till rekryteringsmässan har ökat snabbt efter Northvolts massuppsägning. När mässan började hade nästan 1 400 personer anmält sig för att träffa närliggande kommuner och företag som söker personal.

– Vi vill behålla så många som möjligt i norra Sverige. Vi växer och behöver fler medarbetare, säger Jonas Jones, personalchef på LKAB.

Ekonomisk kris för Northvolt

Låg arbetslöshet

Möjligheten att få ett nytt jobb är ganska stor för många av besökarna. Västerbotten hade under årets tredje kvartal den lägsta arbetslösheten i landet, med 3,7 procent enligt Arbetsförmedlingen. Allra lägst är den i Skellefteå med 3 procent.

– Jag tror jag har bra chans, det är många företag här, säger Isa Törnblom, som fått lämna Northvolt.

Ont om tid

Men för många av besökarna brådskar det om de vill stanna i landet. För arbetskraftsinvandrare från länder utanför EU krävs ett nytt jobb inom tre månader samt en lön på minst 28 000 kronor i månaden.

– Jag förlorade mitt jobb på Northvolt och behöver hitta ett nytt omedelbart. Det spelar ingen roll vad, bara det täcker minimilönen, säger Sumaiya Ferdous.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ekonomisk kris för Northvolt

Mer i ämnet