• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman säger till SVT Nyheter att om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland så måste vi skruva upp takten. Foto: TT

Nytt tufft svenskt klimatmål föreslås

Uppdaterad
Publicerad

Det nya klimatavtalet i Paris gör att också Sverige måste öka takten. Det säger miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman. SVT Nyheter kan nu avslöja att beredningen vill föreslå ett mål om att minska utsläppen med hela 90 procent till år 2050.

Det var en sensation att klimatmötet i Paris före jul bestämde att världen ska sikta på max 1.5 grads uppvärmning, och inte bara 2 grader som man beslutat tidigare.

Många har väckt frågan hur den tuffare målsättningen påverkar den svenska klimatpolitiken och det förslag till utsläppsmål som miljömålsberedningen ska lägga fram den 1 mars. SVT Nyheter kan nu avslöja att det förslag beredningen diskuterar säger att utsläppen ska minska med hela 90 procent. Det lades fram på mötet den 16 december, några dagar efter Paris-avtalet klubbats.

#vårtklimat

– Ja, det är klart att ambitionsnivån måste skruvas upp. Om Sverige ska fortsätta vara ett föregångsland så måste vi skruva upp takten helt enkelt, säger miljömålsberedningens ordförande Anders Wijkman.

Intensiva förhandlingar mellan politikerna

EU-länderna har tidigare enats om höga klimatmål (80-95 procent till 2050), men den svenska regeringen har ännu inte satt ner foten. Enligt uppgifter till SVT Nyheter är riksdagspartierna, som också sitter med i beredningen, fortfarande oense om hur mycket de svenska utsläppen ska minska på sikt.

– Så därför vill inte jag ge ett besked innan vi är färdiga med förhandlingarna om exakt var Moderaternas ”red line” går, säger Johan Hultberg, som är partiets representant i beredningen.

Stressigt och bakvänt

Först ska beredningen den 1 mars föreslå vad man kallar ett klimatpolitiskt ramverk. Det innebär ett utsläppsmål och om Sverige behöver en klimatlag likt Storbritannien. I juni kommer ytterligare en del som innehåller styrmedel och åtgärder, det vill säga hur målet ska nås. Bakvänt tycker många, även utredningens egen ordförande som hellre hade lagt fram alla förslag tillsammans. Men Anders Wijkman menar att det går, trots det pressade tidsschemat.

– Hade vi haft mera tid hade det varit bättre om allt kom i ett enda betänkande. Men nu vill regeringen ha fram målet och det är bara att acceptera det och göra det bästa möjliga av situationen.

Parismötet gav en knuff

Enligt uppgift väckte beredningens förslag på 90 procent förvåning och irritation hos beredningens ledamöter när det lades fram på det senaste mötet. Enligt Anders Wijkman kan siffran fortfarande ändras, men han är övertygad om att det kommer att bli ett tufft mål.

– Min känsla är att alla politiker delar uppfattningen att ambitionen måste skruvas upp. Alla har fått en positiv knuff efter vad som hände i Paris. Vi är alla stimulerade av det. Men det är omöjligt för mig att säga var vi landar. Det här är en så lång tidsperiod så den exakta siffran är kanske inte det viktigaste utan att man har en hög ambitionsnivå och att man sätter igång rätt typ av processer i samhället, säger Anders Wijkman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#vårtklimat

Mer i ämnet