Under måndagen stod det klart att Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik inte skulle få förnyat förtroende efter att hans nuvarande förordnande går ut i slutet av maj. Han utsågs till ny generaldirektör 2017 och har varit öppen med att han gärna fortsatt på posten.
Migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) skrev till SVT att det var naturligt att inte förlänga förordnandet i samband med att den nya regeringen lägger om migrationspolitiken.
Dagen efter beskedet om att Mikael Ribbenvik petas kallades han till socialförsäkringsutskottet för att svara på frågor kopplade till en granskning i tidningen Fokus som publicerades förra veckan. Artikeln gör gällande att det finns problem på flera plan inom Migrationsverket. Bland annat kring nyrekryteringar, beslut, språkförbistringar och otillåtna slagningar i register. En stor del av problemen inom myndigheten är väldokumenterade och har publicerats i andra sammanhang tidigare, bland annat i interna rapporter och av SVT.
”Måste ta uppdrag på större allvar”
Sverigedemokraternas migrationspolitiske talesperson Ludvig Aspling säger att det nu är dags för en ordentlig genomlysning av myndigheten.
– Migrationsverket måste hålla sig till lagar och regler, både när det är till fördel och nackdel för den enskilde. En myndighet som har så pass känsliga uppgifter, och vars funktionssätt har så enorm påverkan på Sverige, måste ta sitt uppdrag på större allvar än vad som nu sker, säger han.
Efter beslutet om att Ribbenvik inte får förlängt förordnande twittrade SD-ledamoten Björn Söder att det är ”dags att städa upp i Myndighetssverige. Bort med asylaktivister från Verket”. Utspelet möttes av kritik från tidigare socialförsäkringsministern Ardalan Shekarabi (S) som skrev på Twitter att Björn Söders synsätt ”saknar motstycke i svensk förvaltningspolitisk historia” och att Söders utspel skadar myndigheters oberoende.