Arkivbild. Blodprov som tas. Foto: TT

Efter PFOS-larmet – blodprov tas på barnen

Uppdaterad
Publicerad

Nu har barn i Kallinge lämnat blodprov för att se hur mycket PFOS de fått i sig.

– Barnen kommer att ha förhöjda halter, men frågan är hur mycket, säger professor Bo Jönsson.

Grafik: Se här hur det ser ut där du bor

Förra veckan fick 20 barn i femte klass på Kallinge- och Slättagårdsskolan lämna blodprov. I studien ingår barn som bott i hela sitt liv i Kallinge och då druckit av det förorenade vattnet.

SVT granskar miljögifter

Det är Arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet som vill undersöka hur höga halterna är i blodet. Barnen kan sedan ge en fingervisning om hur det ser ut bland andra Kallingebor. Kemikalien bryts nämligen inte ner och lagras upp i kroppen. Halveringstiden är 4-8 år i kroppen. PFOS är en spridd kemikalie och alla svenskar har låga halter i blodet.

– Barnen kommer att ha förhöjda halter, men frågan är hur mycket, säger Bo Jönsson, professor vid AMM.

Resultat om några veckor

För jämförelse provtas också 17 barn från Ronneby. Studien kan också säga något om hur länge vattnet varit förorenat av PFOS. Brandsläckningsskum från flygflottiljen F17 misstänks vara källan.

Det användes mellan mitten av 80-talet och fram till 2003, men hur länge kemikalien funnits i grundvattnet vet ingen. Resultaten tros bli klara inom ett par veckor.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar miljögifter

Mer i ämnet