Fågelinfluensa har upptäckts hos flera hundratals fåglar i Kalmar och Stockholmsområdet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter smittlarmet: Djurägare bör hålla koll på sina djur

Uppdaterad
Publicerad

Fågelinfluensan sprider sig – och EU uppmanar katt- och hundägare att hålla sina djur inne eller i koppel i drabbade områden. Även i Sverige bör djurägare vara försiktiga.

– Var vaksam, säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson på SVA.

Fågelinfluensan grasserar i Europa, med döda fåglar som följd. I Sverige har exempelvis 400 måsfåglar i Kalmar hittats döda, och under senvåren drabbades även Stockholmsområdet av fågelinfluensa.

Fler djur än fåglar kan smittas av viruset, något som fått EU att gå ut och varna katt- och hundägare. Djurägare uppmanas att hålla sina djur inne eller i koppel i de områden där infektion har upptäckts.

”Det rekommenderas att undvika att exponera katter och hundar och i allmänhet köttätande husdjur för döda eller sjuka djur”, skriver EU:s myndighet för livsmedelssäkerhet (Efsa) i ett pressmeddelande.

Håll borta från döda fåglar

I Sverige råder Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) hundägare att koppla sina djur när man befinner sig i riskområden.

– Hundar kan hållas kopplade och borta från döda måsfåglar, säger biträdande statsveterinär Emelie Pettersson.

– Man ska inte låta hunden komma i kontakt med döda fåglar, inte låta hund apportera eller nosa på dem, fortsätter hon.

Svårt stänga in utekatter

Innekatter kan fortsätta vara inne. Svårare är det däremot att stänga in utekatterna, konstaterar Emelie Pettersson.

– Det är praktiskt svårt att hålla utekatter instängda. I nuläget är det framförallt måsfåglar som drabbas, och katter brukar inte vara i närkontakt med dem.

Hur farligt är viruset för hundar och katter?

– Det har varit så få rapporter, så det är svårt säga hur farligt det är. Just det här viruset verkar vara anpassat till fåglar, och i Sverige till måsfåglar.

”Var inte orolig – men vaksam”

Djurägare bör hålla koll på vilka områden som drabbas av fågelinfluensan.

Följ nyhetsrapporteringen runt viruset, råder statsveterinär Emelie Pettersson.

– Jag tycker inte man ska vara orolig. Men var vaksam och tänk på fågelinfluensan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hundratals döda och sjuka skrattmåsar hittats runt om Kalmar slott. Foto: Helmuth Petersson

Fakta: Läget i Sverige

I Europa har antalet fall hos vilda fåglar ökat under 2023. Skrattmåsar har varit särskilt drabbade, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt.

De döda skrattmåsar som nyligen hittats på främst öarna utanför slottet i Kalmar var smittade med fågelinfluensa av typ H5N1. Uppemot 1 000 fåglar har dött.

Fågelinfluensa har även upptäckts i Stockholmsområdet. Under april och maj har det rapporterats om sjuka och döda skrattmåsar vid bland annat Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg.

Sjukdomen sprids via flyttfåglar. Att just skrattmåsar nu dör i stora antal beror på att viruset utvecklats till att drabba måsfåglar hårt, samtidigt som de häckar i kolonier tätt inpå varandra.

Hur ska man tänka? Smittskyddsrekommendationer och råd

Fjäderfäproducenter och hobbyhönsägare bör se över sina smittskyddsrutiner för att förhindra spridning av fågelinfluensavirus från vilda fåglar eller deras träck.

Foder och vatten bör ges inomhus eller under tak, och vid sjukdomstecken är det viktigt att kontakta veterinär.

Hundar ska hållas borta från sjuka eller döda fåglar. De bör vara kopplade i områden med känd sjuklighet och dödlighet hos vilda fåglar.

Även om Folkhälsomyndigheten bedömer risken för smitta till människor som mycket låg, bör man undvika kontakt med sjuka eller döda fåglar.

Har man hanterat döda fåglar ska man använda handskar och tvätta sig efteråt.

Källa: Statens veterinärmedicinska anstalt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.