Tre regioner rekommenderar distansundervisning för högstadieskolor veckan efter sportlovet. Foto: Janerik Henriksson/TT

Efter sportloven: Distansundervisning rekommenderas för högstadieskolor i fyra regioner

Uppdaterad
Publicerad

Den brittiska mutationen av coronaviruset får allt större genomslag – samtidigt ökar smittspridningen på flera håll i landet. Nu rekommenderar flera regioner distansundervisning för både högstadie- och gymnasieskolor veckan efter sportlovet.

Flera mutationer sprids alltmer i Sverige. Det handlar bland annat om den sydafrikanska och den brasilianska variationen, och enligt Folkhälsomyndigheten finns det en risk att den brittiska mutationen kommer att ta över helt och hållet i landet.

Samtidigt är flera regioner oroliga för en kraftigt ökad smittspridning i samband med sportlovsveckorna – efter larm om ökad smittspridning i fjällen. Fyra regioner rekommenderar nu därför fullständig distansundervisning även för högstadieskolor.

”Väldigt kort varsel”

Smittskydd Västra Götaland var först ut med nya rekommendationer för både högstadie- och gymnasieskolor, när man på söndagskvällen meddelade att distansundervisning rekommenderas. Det handlar om fjärrundervisning veckan efter sportlovet, alltså vecka 8 eller vecka 9 beroende på var i regionen man bor.

Beskedet kom bara timmar innan elever på flera håll  i regionen skulle tillbaka till klassrummen efter lovet.

– Jag måste säga att det här beslutet hörde nog till rekorden av väldigt kort varsel, säger utbildningsminister Anna Ekström i Morgonstudion.

”Behöver fler åtgärder”

På tisdagen kom även region Stockholm, region Skåne och region Gotland med liknande besked. Efter ökad smittspridning i regionerna rekommenderas nu högstadie- och gymnasieskolor att bedriva fjärr- eller distansundervisning veckan efter sportlovet.

– Vi behöver fler åtgärder i Stockholm efter två veckors ökning av konstaterade fall. Så nu kommer vi med regionala rekommendationer, säger Maria Rotzén Östlund, smittskyddsläkare i region Stockholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.