Statsepidemiolog Magnus Gisslén om influensaläget. Foto: TT/TT

Efter storhelgerna – nu tar influensavågen fart: ”Snabb ökning”

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i landet beskrivs sjukvårdsläget som ansträngt men stabilt efter storhelgerna.

Samtidigt väntas nu influensan ta fart på allvar.

– Vi förväntar oss att det ökar de kommande veckorna, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén.

Strax före jul meddelade Folkhälsomyndigheten att årets säsongsinfluensan slagit rot, samtidigt som flera andra smittor fortsätter att cirkulera. Nu är signalen att influensaspridningen väntas öka på allvar.

– Precis som det brukar vara när smittspridningen tar fart så ser vi en ganska snabb ökning av fall. Det är fortfarande på en ganska låg nivå, men vi förväntar oss att det ökar de närmaste veckorna, säger statsepidemiologen Magnus Gisslén.

Vårdläget klassas som stabilt

Men SVT:s rundringning till sjukvården i landet visar att även om smittspridningen pågår har vårdläget inte påverkats allvarligt under storhelgerna.

– Inflödet var lugnt under julen men har nu ökat och vi har ett relativt stort inflöde av luftvägsviroser såsom Covid, influensa och RS-virus, säger Johan Lugnegård, chefsläkare på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Även från Sahlgrenska universitetssjukhuset kommer besked om att vårdläget är under kontroll.

– Läget på sjukhuset har under jul- och nyårshelgerna varit ansträngt men stabilt, uppger Mattias Bjarnegård, jourhavande sjukhusdirektör i en kommentar.

En bild som även delas av Folkhälsomyndigheten när de beskriver sjukvårdsläget i landet.

– Under helgerna nu så har det inte varit någon extremt stor smittspridning av de allvarliga infektionerna som har drabbat sjukvården, vilket ju är väldigt skönt, säger Magnus Gisslén.

kvinna med barn frågas av reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ta influensavaccin, använd handsprit, här är rutinerna som folk håller i för att inte drabbas av sjukdomar i jul. Foto: SVT

Samtidigt väntar den tuffa trettonhelgen och en period då vårdtrycket ofta ökar dramatiskt.

– Vi följer läget i både Sverige och Europa och förväntar oss att både influensa och RS kommer att öka närmsta veckorna, troligtvis även vinterkräksjukan, säger Gunilla Persson, biträdande smittskyddsläkare vid smittskyddsenheten i region Västerbotten.

Spridning av mykoplasma verkar avta

I flera av regionerna uppger sjukvården att spridningen av mykoplasma verkar sakta av från höstens topp.

Det är en signal som Folkhälsomyndigheten bekräftar.

– Eftersom det inte är en anmälningspliktig sjukdom har vi ingen jättebra statistik. Men om vi tittar på positiva labbprover så ser toppen ut att vara nådd och vi har börjat få en nedgång, säger Magnus Gisslén.

Han lyfter att människor som är sjuka nu ska stanna hemma och inte träffa sårbara grupper.

– Men framförallt bör man vaccinera sig om man är i riskgrupp. Vi vet att det skyddar mot allvarlig sjukdom, säger Magnus Gisslén.

Statsepidemiologen svarar på tittarfrågor

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.