Folkhälsomyndigheten övervakar förekomsten av viruset som orsakar vinterkräksjuka.
Nu ser de att spridningen tagit fart i samhället. Antalet fall väntas öka framöver.
– Hur omfattande spridningen blir den här säsongen går ännu inte att säga. Förra säsongen rapporterades fler fall än året innan. De mest intensiva veckorna inträffade i februari, jämfört med i april säsongen innan, säger biträdande statsepidemiolog Erik Sturegård i ett pressmeddelande.
Uppmanar till god handhygien
Viruset är väldigt smittsamt och Folkhälsomyndigheten uppmanar alla till god handhygien.
– En av de viktigaste åtgärderna för att skydda sig själv och andra mot smitta är god handhygien. Det gäller särskilt inom hälso- och sjukvården och omsorgen. Genom att följa rutinerna för god vårdhygien kan smittrisken minskas, säger Erik Sturegård.
Förra veckan meddelade Region Östergötland att vinterkräksjukan kommit till regionen.
– Poängen med att gå ut med varningarna nu är att förebygga smittspridning, särskilt med tanke på de kommande julborden, sa Karin Festin, biträdande smittskyddsläkare vid Region Östergötland då.
Fakta om vinterkräksjuka
Vinterkräksjuka orsakas av calicivirus. Viruset är mycket smittsamt och en sjuk person kan utsöndra stora mängder virus i avföringen och genom kräkningar.
Viruset kan överleva länge i miljön och smitta via exempelvis textilier.
Inkubationstiden är 12–48 timmar. Symtomen är illamående, kräkningar, diarré, buksmärtor, huvudvärk och feber. Man kan också vara bärare av viruset utan att ha symtom.
Viruset kan spridas på olika sätt: via direkt- eller indirekt kontakt med smittade personer, via livsmedel som hanterats och förorenats av en person som är eller nyligen varit sjuk, via råa skaldjur eller grönsaker som förorenats med avloppsvatten.
Alla som bär på smittan får inte symtom. Ungefär 25 procent av befolkningen bär på en genvariant som gör att de inte kan bli infekterade.
Källa: Folkhälsomyndigheten och Elsie Ydring, epidemiolog FHM.