De senaste två åren har tusentals svenskar, många äldre, utsatts för telefonbedrägerier. Över 6 000 brott har anmälts. Bedragarna har uppgivit att de ringde från banken och lyckats få offren att logga in på internetbanken via bank-id eller bankdosa, Därefter har deras konton länsats.
En av de utsatta är Astrid Brorsson i Vindeln som förlorade 200.000 kronor i ett bedrägeri förra hösten. Pengar som hon förgäves försökt få tillbaka från sin bank.
– Ja, det känns ju skit naturligtvis. Jag kan inte göra något. Det är bara att försöka gå vidare säger Astrid Brorsson till SVT Nyheter.
Flera 100-miljoner kronor borta
För att komma åt bedragarna startade polisen för ett år sen en särskild nationell insats, ”Operation dimma”. En insats där flera polisregioner, banker och bank-id samarbetade.
– Människor blev av med 100 till 200 miljoner kronor men nu har vi fått ner antalet bedrägerier med 90 procent. Bedrägerierna nådde sin kulmen förra sensommaren. Då blev människor av med 40 miljoner kronor i månaden, som vi har fått ner till 4 miljoner kronor, säger kriminalkommissarie Jan Olsson till SVT Nyheter.
6-7 kriminella nätverk
Det är flera kriminella nätverk som utfört brotten och de har befunnit sig på olika platser i landet. I Sollentuna dömdes nyligen 21 personer till fängelse i mellan två och sex år, bland annat för grova bedrägerier och penningstvättsbrott. Huvudmännen dömdes för 75 fall av bedrägerier och ska även betala skadestånd på 7,5 miljoner kronor. Domar mot andra nätverk finns i södra och västra Sverige.
-Det rör sig om 6-7 olika nätverk som opererat över hela landet. Många av dem är yrkeskriminella och har tidigare varit inblandade i grov brottslighet, säger Jan Olsson.
Ni brukar ofta ha svårt att lösa den här typen av bedrägerier, varför lyckades ni nu?
-I många fall förs pengarna ut ur Sverige och studsar mellan flera konton i flera länder. Då tar det stopp eftersom det är svårt att få andra länders myndigheter att hjälpa till. I de här olika härvorna har pengarna stannat i Sverige. De har förts över till målvakter som vi gripit och sedan även kunnat spåra pengarna till huvudmännen.
Svårt få pengarna åter
Men trots att flera av nätverken inte längre är verksamma är det svårt för de drabbade att få pengarna tillbaka.
– Vi har lyckats frysa en del av pengarna. Men vem som kan få tillbaka pengar eller inte, är inget vi kan påverka, utan det är upp till bankerna. Däremot så tror jag att det ändå kan kännas bra för den som lurats att många av dem som utfört brotten får fängelse, säger kriminalkommissarie Jan Olsson.