Efter tolvåriga tvisten: Jehovas får miljonbelopp i skadestånd

Uppdaterad
Publicerad

För första gången har Jehovas vittnen fått statsbidrag som trossamfund. Vägen dit har varit för lång, slår Justitiekanslern fast, och nu ska samfundet få miljonbelopp i skadestånd.  

– Det här är ett erkännande och en principiell seger, säger Raymond Beaini, äldstebroder och talesperson för Jehovas vittnen.

Enligt lagen om stöd till trossamfund måste samfundet bland annat ”bidra till att upprätthålla och stärka de grundläggande värderingar som samhället vilar på” för att kunna få bidrag för sin verksamhet.

Huruvida Jehovas vittnen gör det eller inte har tvistats i tolv år.  

Fick nej från regeringen

Det är kulturdepartementet som bestämmer vem som får bidrag, och sen 2007 har Jehovas vittnen sökt det i omgångar. Regeringen har sagt nej, först för att samfundet uppmanar sina medlemmar att inte rösta i val, och sedan för att det uppmanar barn att inte ta emot blodtransfusioner.  

– Det har funnits en farhåga för huruvida Jehovas vittnen uppfyller det demokrativillkor som finns i lagstiftningen, säger statssekreterare Nina Andersson på kulturdepartementet. 

Jehovas vittnen överklagade avslagen till Högsta förvaltningsdomstolen – och fick rätt båda gångerna. Enligt domstolen var regeringens motiveringar inte tillräckliga för att Jehovas vittnen inte skulle uppfylla kraven för statsbidrag.

2019 beviljade kulturdepartementet till slut Jehovas vittnen bidrag. 2021 kom första inbetalningen: 2 026 641 kronor.  

8,5 miljoner skadestånd 

Att bidraget dröjt tolv år anmäldes till Justitiekanslern. Jehovas vittnen ville ha knappt 23 miljoner i skadestånd för de bidrag de stått utan under åren av rättsprocesser. 

Justitiekanslern beviljade i oktober samfundet drygt 8,5 miljoner i skadestånd. De höll med om att beslutet dröjt för länge, men att en viss tid ändå hade varit rimlig. Därför får de bara skadestånd för hälften av åren. En del av skadeståndet, 60 000 kronor, får Jehovas vittnen för att väntan dessutom inneburit ett lidande för dem.

Enligt statssekreterare Nina Andersson beror väntan på att frågan varit komplex. 

– Det har heller inte funnits någon domstolspraxis att utgå ifrån, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.