Henrik Landerholm har inte bara glömt hemliga handlingar på en kursgård och tappat bort mobilen på Ungerns ambassad mitt under den svenska Natoprocessen. Han har också låtit staten betala för Berlinresor, som han enligt reglerna själv skulle stå för.
Avslöjandena är besvärande för regeringen och innebär att det politiska trycket ökar både på Landerholm och statsministern.
För Moderaterna var det ett viktigt vallöfte att inrätta en nationell säkerhetsrådgivare. Efter valet genomfördes reformen, som kan betecknas som ett säkerhetspolitiskt flaggskepp för Ulf Kristersson. Här ska säkerhetspolitiken och eventuella krisåtgärder analyseras och samordnas, i stället för att varje departement på egen hand jobbar med frågorna.
För uppdraget handplockades Kristerssons gamla vän, Henrik Landerholm.
Kritik i egna leden
Men saker blir inte alltid som man tänkt sig. Visst, säkerhetsrådgivarens kansli har byggts upp, men den mediala uppmärksamheten har inte kretsat kring de sakfrågor som var tänkta att hanteras, utan om avslöjanden kring Henrik Landerholm som person. Det tär på förtroendet för honom, vilket också spiller över på statsministern. Flaggskeppet riskerar att kapsejsa innan det ens lämnat kajen.
De politiska motståndarna kräver Henrik Landerholms avgång, men också i de egna leden finns kritik mot hans agerande.
Den nära relationen mellan Kristersson och Landerholm lär dock stoppa de flesta moderater från att offentligt lufta någon kritik.