SVT Rapport berättade i går om Tommy Evaldsson, en före detta byggnadsarbetare, som trots att han inte var ansluten till byggfacket tvingades betala 1,5 procent, cirka 369 kronor per månad, till Byggnads. Granskningsavgiften, som innebär att facket granskar alla byggnadsarbetares löner för att se om de får rätt ersättning, är en tjänst som han aldrig efterfrågat och något han heller inte är intresserad av.
Avgiften innebär extra inkomster för facket på par hundra miljoner kronor per år, uppger Rapport.
Tommy Evaldsson anser att avgiften är en dold tvångsanslutning, men också att avgiften är förlegad. Granskningsavgiften infördes på 70-talet för att skydda dem som arbetade på ackord. I dag är de flesta byggnadsarbetare fast anställda, samt läskunniga och kan granska sina löner själva, menar han.
Fler tar ut extra avgift
Men Byggnads är inte det enda fackförbund som tar ut denna extra avgift av en yrkeskår. Även Kommunal tar ut denna granskningsavgift från cirka 2.000 trädgårdsanläggare. Något som fått 17 arbetare vid Väla mark och trädgård att söka juridiskt stöd för att kräva pengarna tillbaka.
Beroende på anställningstid varierar kraven mellan 2.000 och 18.000 kronor.
Enligt Gunnar Strömmer, jurist vid Centrum för rättvisa och ombud till trädgårdsanläggarna, har en av trädgårdsanläggarna fått facket att gå med på en återbetalning, nu väntar de övriga på fackets utlåtande.
Kan få pengar tillbaka
-Enligt vad jag har fått höra har Kommunals kvar den här avgiften som en solidaritetshandling mot Byggnads. Man kan verkligen fråga sig varför man behåller ett så konstigt system – att även oorganiserade ska avstå lön till ett fackförbund, säger Gunnar Strömmer till SVT text och webb.
Tommy Evaldsson och en kollega har dragit det oönskade granskningsarvodet ända till Europadomstolen för mänskliga rättigheter och ärendet behandlades i juni. Dom förväntas komma kring årsskiftet.
-Om Europadomstolen kommer fram till att det inte finns fog för att ta ut den här avgiften av byggnadsarbetarna är det naturligtvis något som kommer att spilla över på trädgårdsarbetarna, säger Gunnar Strömmer.
Ullacarin Sundin SVT text och webb
Centrum för rättvisa
är en ideell insamlingsstiftelse som driver frågor som rör mänskliga fri och rättigheter. Stiftelsen värnar den enskildes rätt mot offentliga rättsövergrepp från EU, stat och kommun.