– Jag blir väldigt upprörd. Det är ett exceptionellt uttalande. Jag tycker Åsa Romson borde ta tillbaka det hon sagt, säger miljöministern.
Ek säger att regeringens rovdjursproposition bygger på ett 30-tal rapporter och studier. Många forskare, både från Sverige och andra länder, har varit med om att författa rapporterna.
”Skulle jag ha orkestrerat något som inte är hederligt?”
– Romsons uttalande är ett rent påhopp på dessa forskare. Jag förstår att de blir upprörda. Deras fristående roll ifrågasätts, säger miljöministern som är arg över påståendet att regeringen skulle ha tvingat forskarna att författa ohederliga rapporter.
– Skulle jag ha orkestrerat något som inte är hederligt? Allting, inklusive alla rapporter, finns öppet och noggrant redovisade i propositionen.
– Dessutom påstår Romson att de svenska rovdjuren är utrotningshotade. Detta är ett grovt faktafel. Alla arterna fyller kriterierna för gynnsam bevarandestatus.
Lena Ek menar att uttalandet borde innebära bekymmer för Socialdemokraterna, Miljöpartiets tänkta koalitionspartner i en eventuell rödgrön regering.
– Vilken rovdjurspolitik kommer Socialdemokraterna att ställa sig bakom? Distanserar de sig från uttalandet eller blir det Romsons linje som gäller?
Romson står fast
Men Åsa Romson håller fast vid sin ståndpunkt:
– Det finns många frustrerade forskare, det var dem jag syftade på i hur forskningen använts som en politisk beställning av att man ska kunna jaga varg i Sverige.
Men vilka forskare är det som har tvingats att skriva vinklade rapporter?
– Det är ju alla forskare som deltagit i regeringens underlag, eftersom de fått selektiva frågor av regeringen. Ta det senaste inför rovdjurspropositionen, där det i tidigare utredningar fanns vissa siffror som man (regeringen) tydligen inte var nöjd med, utan ville få fram den här siffran 170-270 vargar som gynnsam bevarandestatus.
Åsa Romson tänker dock inte namnge någon av de forskare hon syftar på.
– Jag kritiserar ju regeringen för att använda forskningen på ett tvivelaktigt sätt, säger Åsa Romson.