Claes  Hemberg, oberoende ekonom, om varför att vissa räntor nu stiger

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Oro” – Här svarar den oberoende ekonomen Claes Hemberg på varför några räntor nu stiger – och vad som väntas framåt. Foto: Stina Qvarforth/Janerik Henriksson/TT

Ekonomen: Därför höjer storbanken boräntan

Uppdaterad
Publicerad

Trots att ytterligare räntesänkningar från Riksbanken är att vänta, höjer banker räntorna på bundna bolån.

Den oberoende ekonomen Claes Hemberg tror dock att allt fler framöver ändå kommer att välja att binda sina lån.

Förra året sänkte Riksbanken styrräntan fem gånger. Under 2025 väntas det även komma ytterligare räntesänkningar.

Trots det meddelar den statliga banken SBAB att de höjer sina bundna boräntor. Det innebär att alla räntor med en bindningstid på mellan ett och tio år höjs med 0,05–0,20 procentenheter.

– Man väntar sig absolut att fler banker kommer följa, säger Hemberg.

Räntehöjningen bryter trenden av de senaste tidens sänkningar. Hemberg menar att höjningen kan bero på flera saker, bland annat oro i omvärlden. Han tror att ekonomin väntas ta fart först till hösten.

– Vi kommer se en vändning och då kommer vi ha låga räntor under en period. Men vi får vänja oss med att folk blir nervösa och oroliga.

”Borde vara en fördel”

Fallande räntor har varit ett faktum i närmare fyra årtionden.

– 1984 låg räntorna på 14 procent, 2015 var det noll. Vi har lärt oss att rörliga räntor är bäst, säger Hemberg och fortsätter:

– Men nu har vi nått botten, så nu kommer räntan inte fortsätta ner. Den kommer ligga och guppa mellan 1-3 procentenheter. Snittet är två hoppas vi.

Därför tror han att allt fler kommer att välja att binda sina räntor framöver.

– Vilket är klokt! Svenskarna har varit väldigt utsatta för ränterörelsen sista året. Men då ska man hålla banken i örat och få bättre priser än det som är på listan. Att binda borde vara en fördel för du är lojal.

I videon ovan svarar ekonomen på tre frågor om varför några räntor nu stiger – och vad som väntas framåt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.