Jakob Svensson, professor, säger att kvinnor till och med i länder som anses mest jämlika är mindre troliga att jobba och när de gör det så tjänar de mindre än män.
– Kvinnor är, och har varit, underrepresenterade på arbetsmarknaden.
Det blev Claudia Goldin vid Harvards universitet som tilldelades årets ekonomipris till Alfred Nobels minne – för att ha hittat nyckelfaktorer bakom könsskillnader på arbetsmarknaden.
Hon var först med att ge en helhetsbild av kvinnors inkomster och deltagande på arbetsmarknaden genom århundradena, skriver Kungliga Vetenskapsakademien i ett pressmeddelande.
I sin forskning har Goldin förklarat hur och varför skillnader i löner och sysselsättningsgrad förändrats över tid och varför löneskillnaderna mellan de två könen inte har minskat trots ekonomisk utveckling.
Visat p-pillrets betydelse
Kerstin Enflo, ledamot vid Ekonomipriskommittén, berättar att hon grävt i arkiven och kartlagt vad kvinnor har jobbat med historiskt sett.
– Hon har visat att kvinnors arbetsmarknadsdeltagande minskade under den första delen av tillväxtperioden i USA, så vi kan inte luta oss mot att ekonomisk tillväxt ska göra jobbet.
Goldins forskning har också visat på p-pillrets betydelse för kvinnors roll på arbetsmarknaden.
– Det har gett kvinnor möjligheten att planera sin karriär. Då har kvinnor kunnat investera i längre utbildningar.
Var på tiden
Arizo Karimi, docent nationalekonomi Uppsala universitet, säger att det var på tiden att Claudia Goldin vann.
– Kvinnors inträde och framsteg på arbetsmarknaden är en av de stora revolutionerna under de senaste årtiondena och Claudia Goldin har gjort banbrytande forskning i det här fältet.
Michael Dahlen, professor företagsekonomi Handelshögskolan, håller med om att det var efterlängtat.
– Jag är jätteglad, vi har tagit upp henne förr och sagt att det borde varit hennes tur. Det känns mer aktuellt än någonsin.
Det är tredje gången en kvinna får ekonomipriset.