Foto: TT

Ekonomiska klyftorna i Sverige växer

Uppdaterad
Publicerad

Inkomstklyftorna växer i Sverige. Både fattiga och rika ökar, medan mellangruppen minskar. Tidningen Dagens Samhälle har granskat inkomstutvecklingen för de svenska hushållen under de senaste fem åren.

Kartläggningen visar att antalet hushåll som befinner sig i mellanskiktet minskar i nästan samtliga kommuner.

– Det är oroande och jag vill påstå att klyftorna har ökat inte bara 5 utan de senaste 10 åren. Vi ser också att desto mer klyftorna växer så ökar också skillnaderna mellan olika delar av vårt land och det påverkar sammanhållningen och tilliten i vårt samhälle säger civilminister Ardalan Shekarabi (S) till SVT Nyheter.

Flest höginkomstagare i Stockholms län

Av de 20 kommuner som har högst andel höginkomsttagare finns 14 i Stockholms län, två utanför Malmö och en utanför Göteborg.

Andelen hushåll med låga inkomster är högst i Värmland, Skåne och Jämtland.

– Vi har redan vidtagit åtgärder till exempel förstärkt socialförsäkringarna, sett till att de med lägst inkomster förbättrats, framförallt i fokus för att bekämpa arbetslösheten så människor kommer i egen försörjning. Men vi måste också jobba med att ge kommunerna bra och lika förutsättningar säger Ardalan Shekarabi.

Vill uppdatera utjämningssystemet

I kommuner med högt flyktingmottagande ökar fattigdomen snabbast. Granskningen visar att 30 av de 50 kommuner där låginkomsttagarna ökar mest också finns bland de 50 kommuner där kommunmottagandet av flyktingar varit högst de senaste fem åren.

– Där har vi precis satt igång ett arbete som handlar om att uppdatera utjämningssystemet. De kommuner som har tagit ansvar för flyktingmottagandet måste få goda förutsättningar att klara av välfärden. Där har vi också fattat beslut om ökade resurser i form av de 10 välfärds-miljarderna säger Ardalan Shekarabi till SVT Nyheter.

Här ökade fattiga och rika

Kommuner som hade störst ökning av andel rika hushåll under 2011–2015 (i procent):

1. Sundbyberg: 3

2 Vaxholm: 2,9

3. Österåker: 2,8

4. Vallentuna: 2,7

5. Värmdö: 2,6

6. Solna: 2,6

7. Lidingö: 2,5

8. Tyresö: 2,4

9. Sollentuna: 2,4

10. Täby: 2,2

Kommuner som hade störst ökning av andel fattiga hushåll under 2011–2015 (i procent):

1. Laxå: 4,7

2. Lessebo: 4,6

3. Emmaboda: 4,3

4. Filipstad: 4,3

5. Åmål: 4

6. Nordmaling: 4

7. Flen: 3,8

8. Markaryd: 3,8

9. Bollnäs: 3,8

10. Ockelbo: 3,6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.