Med anledning av den senaste tidens händelser, där bland annat en polisman besköts i sitt hem, hölls i dag en manifestation utanför polishuset i Västerås.
Samtidigt utreder nu riksåklagaren, på uppdrag av regeringen, om lagstiftningen ska skärpas när det gäller angrepp på polisen och annan blåljuspersonal.
– Det skulle i så fall bli en brottsrubricering som skulle heta blåljussabotage, med ganska betydande straffskala, säger Anders Perklev, riksåklagare och utredare.
Reaktion på polisens arbete
Rikspolischef Dan Eliasson menar att den senaste tidens attacker mot poliser kan vara ett uttryck för att polisen har varit framgångsrik i sitt arbete mot den organiserade brottsligheten.
– Det här är ofta ett sätt att försöka sabotera vårt framgångsrika arbete, säger Dan Eliasson.
Ingen viktigare uppgift för kriminalpolitiken
I måndagens Aktuelltsändning gav även justitie- och inrikesminister Morgan Johansson sin syn på det allt grövre våld som riktas mot poliser.
– Det finns just nu ingen viktigare uppgift för kriminalpolitiken än att knäcka de här gängen, säger han.
Han förklarade att han är beredd att pröva ”alla förslag inom rättsstatens gränser” för att komma till rätta med det den grövre gängkriminaliteten och nämnde flera aviserade lagändringar.
Bland annat en planerad skärpning av straffen för grova vapenbrott som, förutsatt att riksdagen ger sitt bifall, träder i kraft den 1 januari 2018.
– Det innebär både att man får häktningspresumtion, det vill säga att om du misstänks för ett sådant här brott så kan du häktas, men också att polisen får tillgång till hemliga tvångsmedel, som avlyssning och hemlig teleövervakning.
– Det är sådant som gör att du kan hitta de här individerna på ett bättre sätt. Det är ett förslag som jag tror kommer få betydelse, säger Morgan Johansson.