Elisabeth Marmorstein

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hur splittrade är Tidöpartierna i frågan om tiggeriförbud? Se Elisabeth Marmorsteins analys ovan. Foto: SVT

Elisabeth Marmorstein: ”Räkna inte med ett tiggeriförbud under mandatperioden”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Att Tidöpartierna nu tillsatt den utlovade utredningen om ett nationellt tiggeriförbud innebär inte att de är överens om att det ska bli verklighet före valet.

Liberalerna håller emot och hänvisar till skrivningen i Tidöavtalet som enbart säger att frågan ska utredas.

Men om SD tar strid för sitt förbud har det minsta Tidöpartiet inte mycket att sätta emot.

Elisabeth Marmorstein

Inrikespolitisk kommentator

Tiggeriförbudet är en av Liberalernas mest svårsmälta punkter i Tidöavtalet. Frågan har varit uppe på flera landsmöten och alltid slutat med ett nej med motiveringen att det ska lösas på EU-nivå. Och när Tidöavtalet presenterades deklarerade flera riksdagsledamöter att de aldrig skulle medverka till ett nationellt tiggeriförbud.

Det kompakta liberala motståndet resulterade i en kompromiss som innebär att ett förbud ska utredas och att utredaren ”oavsett ställningstagande ska presentera ett författningsförslag.” Det står alltså inte att regeringen ska lägga fram en proposition senast 2026. Ett sätt att tillfälligt lösa ut en fråga som splittrar partierna. Men det är inte säkert att SD kommer köpa att skjuta på frågan.

Viktigt krav

Ett nationellt tiggeriförbud var ett av Jimmie Åkessons viktigaste krav inför regeringsförhandlingarna och SD-ledningen vill rimligen leverera det till sina väljare under mandatperioden.

Men för det största regeringspartiet har frågan minskat i betydelse jämfört med 2010-talets andra hälft. Då låg ämnet högt på den politiska agendan, en majoritet av väljarna var positiva till ett förbud och för Moderaterna blev det en symbol för omläggningen av migrations- och rättspolitiken.

Att Socialdemokraterna var splittrade bidrog också, liksom att den röststarka medelklassen i storstäderna upplevde tiggeri som ett problem i sin vardag.

Frågan har svalnat

Men från 2020 minskade tiggeriet, delvis till följd av pandemin som gjorde det svårare att ta sig till Sverige för att tigga. Andra faktorer som sannolikt också spelat in är att allt färre använder kontanter i dag, att det införts lokala tiggeriförbud i femton kommuner och att svenskarna vant sig och därmed inte ger i samma utsträckning längre.

Frågan har alltså svalnat betänkligt men att den splittrar Tidöpartierna har gett den ny nerv. Och skulle regeringen och SD, trots skrivningen i Tidöavtalet, ändå lägga fram en proposition under mandatperioden lär det bli svårt för Socialdemokraterna att rösta nej. Men det är tveksamt att de hårt pressade Liberalerna mäktar med att bli överkörda ännu en gång.

Det talar för att det inte bli något tiggeriförbud den här sidan valet och att SD i så fall kan försöka göra det till valfråga ännu en gång.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.