På sikt kan dock små grepp som tätare fönster och extra isolering rädda småhusägare från skenande elkostnader.
– Det är klart att det går att sänka inomhustemperaturen något, ta kortare duschar, kolla fönster och dörrar så att det inte läcker ut värme där och så vidare men de stora besparingarna kräver lite mer tid, säger han.
”Spara upp till 20 procent”
Det första som en villaägare ska göra tycker han är att ta kontakt med den kommunala energirådgivaren.
– Energimyndigheten har utbildat rådgivare i alla kommuner i landet för att de ska kunna ge råd till dem som vill minska sin energiförbrukning, säger Dag Lundblad.
Under de senaste åren har Energimyndigheten haft fokus på flerbostadshus eftersom det funnits stora behov där. Det har också gett goda resultat.
– Med ganska enkla medel går det att spara upp till 20 procent av energiförbrukningen. Då handlar det till exempel om att ha bättre styr- och reglerteknik och liknande, konstaterar han.
Installerat värmepumpar
Under 1970-talet byggdes många småhus med direktverkande el. Direktverkande el var ett lockande alternativ i spåren av oljekrisen då oljepriset steg, samtidigt som den svenska kärnkraften byggdes ut. Men i takt med att elpriserna också har stigit har allt fler småhusägare övergett den direktverkande elen och istället installerat olika sorters värmepumpar.
– Även om det inte finns statliga pengar eller lån för att energieffektivisera är det en investering som går att räkna hem, säger Dag Lundblad. Det handlar framförallt om att byta fönster och dörrar och tilläggsisolera huset och vinden.
– Det är ju inget som går att göra direkt men för den som precis har köpt ett hus eller har ett hus och tänker sig att bo kvar där ett antal år så är det värt pengarna, säger han.
Elpriserna berör många fastighetsägare
Det är ungefär 150 000 småhus som enbart har direktverkande el utan att ha kompletterat med någon värmepump eller braskamin. 1,2 miljoner småhus av drygt 2 miljoner har en värmepump installerad.
Så det är många som kan drabbas av högre elpris. Det beror dock på vad man har för typ av elhandelsavtal. 60 procent av alla hushåll har rörligt elhandelsavtal.
För flerbostadshus är fjärrvärme vanligast. Det utgör 90 procent av den uppvärmda arean. Bergvärmepumpar utgör 7 procent av den uppvärmda arean i flerbostadshus och de som har direktverkande elvärme är knappt 2 procent.
Källa: Energimyndigheten