Unga upplever att individen har ett stort ansvar att motverka miljöförstöring och klimatförändringar. Men de upplever samtidigt att de inte har stora möjligheter att påverka, enligt en studie från Ungdomsbarometern.
Får ångest av nyheterna
En av dem är Emma-Jennie Larsson, som medverkar i serien “Koll på klimatet” på SVT Play. Hon berättar att hon äter enbart vegetariskt, inte kör bil och sopsorterar för att minska sin påverkan på klimatet. Samtidigt är hon varken beredd på att sluta flyga eller shoppa.
– Jag får ångest av att se på nyheterna om det som sker i världen. Jag tycker att det är dags att politikerna gör någonting. Jag tycker att bollen ligger hos dem och inte hos oss enskilda individer, säger hon och fortsätter:
– Det känns som att våra politiker inte tar klimatförändringarna på allvar. Det är för mycket snack och lite verkstad.
Tror på en lösning
Trots att Emma-Jennie Larsson ofta känner en uppgivenhet i klimatdebatten, så fortsätter hon hoppas på förändring på ett högre plan.
– Människan har löst saker förr och jag vill tro att vi kan lösa det här också, säger hon.
I “Koll på klimatet” får vi möta ett gäng människor med helt olika förhållningssätt till klimatförändringarna. Serien finns att se på SVT Play.
Fakta: Klimatångest bland unga
• 39 procent av unga mellan 15-24 år känner minst en gång i veckan stress över pressen att ha en hållbar livsstil. 1 av 10 är stressade varje dag.
• 42 procent av unga tycker att individen har mycket stort ansvar att motverka miljöförstöring och klimatförändringar. Samtidigt är det bara 25 procent som tror att individen har stora möjligheter att själva påverka miljöförstöring och klimatförändringar.
• 63 procent av unga reser miljövänligt och 57 procent källsorterar regelbundet, samtidigt som 45 procent stressar för att få allt att gå ihop.
Källa: Ungdomsbarometern