Eljätten Fortum, är det första elnätsbolaget som utnyttjar den dom som kommit från kammarrätten i Jönköping. Bolaget som i måndags bytte namn till Ellevio har över 900.000 kunder och höjer sina priser i år med sammanlagt nio procent.
Och det blir fler prishöjningar de närmaste åren.
– Vi dömer på ett sätt som vi tycker är helt orimligt, säger kammarrättslagman Christer Abrahamsson som satt som ordförande när målet avgjordes i Jönköping. Vi har ju att förhålla oss till lagstiftningen.
”El-lagen problemet”
På frågan varför det blir så fel svarar han:
– Det blir fel här för att man inte har reglerat det här tillräckligt tydligt och omsorgsfullt. Jag vill påstå att det är el-lagen som är problemet.
Det var 86 elnätsföretag som ansåg att energimarkandsinspektionen tillät för små höjningar av priset för elnätet och de fick efter flera års processer rätt på alla punkter av först förvaltningsrätten i Linköping och sedan kammarrätten i Jönköping.
Domaren förvånad
Och då högsta förvaltningsdomstolen i våras bestämde sig för att inte ta upp målet har nu kammarrättens dom vunnit laga kraft. Det innebär att elnätsföretagen kan plocka ut ytterligare 35 miljarder kronor av sina kunder de närmaste åren.
Christer Abrahamsson var en av tre domare i målet och han blir förvånad när han får reda på konsekvenserna av domen.
– Som konsument tycker jag inte det är bra om elnätsföretagen får en överkompensation, säger kammarrättslagman Christer Abrahamsson. Och jag tror att för denhär perioden som sträcker sig mellan år 2012 till år 2015 får elnätsföretagen väldigt mycket betalt. Så visst är det kanske en överkompensation för den här perioden. Men det är ingenting som kammarrätten har hittat på utan det är en konsekvens av lagstiftningen.
”Oerhört komplicerade beräkningar”
Han tycker inte att det är en domstols uppgift att sitta och räkna hur mycket elnätsföretagen ska kunna ta ut i avgifter:
– Målet handlar i grunden om hur man ska räkna och där man ska tillämpa oerhört komplicerade beräkningar som har utformats av ekonomer. En domstol är inte särskilt väl skickad att utföra det arbetet, säger han
Och därför är domaren rädd för att vi kommer att få nya processer om elnäten tills lagstiftaren gör sitt jobb.
– På kort sikt tror jag att vi får nya processer, säger Christer Abrahamsson
Varför det?
– Lagstiftaren måste ändra på regelsystemen och sätta ner foten och bestämma sig för enklare metoder, säger han och det tar tid. Men på lång sikt kan det här inte fortsätta enligt min uppfattning. Lagstiftaren måste hitta bättre metoder.