En dos av Astras vaccin kan räcka om du har haft covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En dos av Astra Zenecas covidvaccin ger höga nivåer av antikroppar om man har haft covid-19. Det visar en delstudie från Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet.

– Det talar för att det skulle kunna räcka med en vaccindos i vissa fall om man har haft covid-19, säger forskningsledaren bakom studien.

Den naturliga infektionen blir en slags första dos för immunförsvaret och vaccinationen fungerar sen som en förstärkande booster med höga nivåer av effektiva antikroppar som följd.

Utländska studier har visat att en dos mRNA-vaccin, som Moderna och Pfizer-BioNTechs, ger ett snabbt och starkt immunsvar hos personer som har haft covid-19.

Men det har inte funnits någon liknande data för hur en dos av Astra Zenecas vaccin påverkar immunförsvaret efter en genomgången infektion.

Starkt immunsvar

Nu visar COMMUNITY-studien att immunsvaret är minst lika bra efter en dos av Astras vaccin.

– De deltagare som tidigare haft covid-19 får ett lika högt eller till och med högre antikroppssvar efter en dos Astra Zenecas vaccin som deltagare som har fått två doser Pfizer vaccin, säger Charlotte Thålin specialistläkare och ansvarig forskare för COMMUNITY-studien.

Det starka immunsvaret sågs även hos de individer som hade covid-19 för ett år sedan.

Fungerar även mot nya virusvarianter

Forskarna undersökte även antikropparnas förmåga att neutralisera de nya virusvarianterna som upptäcktes i Storbritannien, Sydafrika och Brasilien.

– Det är glädjande att se att antikropparna lyckades neutralisera både den vanliga varianten och de nya virusvarianterna, säger Thålin.

Då kan det räcka med en dos

Hon menar att resultaten talar för att det skulle kunna räcka med en dos vaccin om man redan har haft covid-19 men konstaterar att det är för tidigt att dra några säkra slutsatser. Studiedeltagarna var ju relativt unga och friska individer.

– Det är entydig och övertygande data men man behöver göra fler studier i andra grupper. Vår data kan inte säga något om hur väl en dos fungerar i en äldre grupp som har haft covid-19 och vi vet inte hur länge de höga antikroppsnivåerna håller i sig. Därför är det är viktigt att man fortsätter att följa rådande rekommendationer,säger Charlotte Thålin.

Fotnot: Resultaten har ännu inte genomgått peer review. I väntan på granskning är artikeln publicerad på preprintservern medRxiv https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2021.05.08.21256866v1

Fakta:

COMMUNITY-studien har pågått sedan våren 2020. Huvudsyfte är att studera immunitet efter covid-19.

Våren 2020 samlades prover in från 2 149 medarbetare, där cirka 19 procent visades ha antikroppar mot SARS-CoV-2. Studiedeltagarna och deras immunsvar har sedan följts upp var fjärde månad.

Under våren 2021 har en stor andel av studiedeltagarna vaccinerats mot covid-19. En del av deltagarna har vaccinerats med Pfizer-BioNTechs mRNA-vaccin Comirnaty och en del av deltagarna har vaccinerats med Astra Zenecas vaccin Vaxzevria.

Studien drivs av Danderyds sjukhus och Karolinska Institutet, i ett nära samarbete med KTH, SciLifeLab, Uppsala universitet och Folkhälsomyndigheten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.