Michael Tjernström, professor i meteorologi ser hur kurvan sakta stiger. Foto: SVT

Västsverige har blivit en grad varmare – på 100 år

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara USA:s östkust som drabbas av klimatförändringarna. Även i Sverige har man uppmätt temperaturskillnader, något som vi måste förhålla oss till, bland annat när vi planerar ny infrastruktur.

Klimatförändringarna är ett faktum och när man diskuterar den globala uppvärmningen pratar man gärna om exempelvis översvämmningar på Maldiverna eller stormar längst den amerikanska östkusten.

Farorna man brukar diskutera handlar om temperaturökningar på en, två, tre eller fyra grader. Men hur mycket har temperaturen egentligen gått upp?

Val 2018 – #dinröst

Svårt att vända trenden

Klimatförändringar är ett komplext ämne med konsekvenser som är svåra att greppa. För att se förändringarna måste man studera över tid, vilket man gör på olika mätstationer.

Trenden är att temperaturen är på väg uppåt. I Västra Götaland har temperaturen ökat med cirka en grad sedan år 1900, och resten av Sverige har ungefär samma temperaturökning.

– Det finns någon slags tro att om vi gör saker för att motverka klimatförändringarna så kan vi böja kurvan neråt så att temperaturen börjar sjunka igen. Men det kommer ta väldigt, väldigt lång tid. Det vi kan göra är att försöka avstanna ökningen, säger Michael Tjernström, professor i meteorologi vid Stockholms universitet.

Så vad väntas uppvärmningen leda till? 

– Vintrarna kommer att påverkas mer än somrarna, vi får räkna med regnigare och mildare vintrar. Redan i dag syns att våren kommer tidigare och hösten varar längre.

Mer nederbörd

Nederbörden kommer också att fortsätta öka enligt Michael Tjernström, något som vi ser speciellt ser på sommaren, där extremnederbörden har ökat.

– Förändringarna är små, men om man ser över en tio- eller trettioårsperiod, exempelvis om man planerar infrastrukturprojekt bör man ta förändringarna i beräkningarna, säger Michael Tjernström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet