• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Just nu runt 800 organ i Sverige. Arkivbildf Foto: Bertil Ericson / TT

En i veckan dör i väntan på organ – trots att många vill donera

Uppdaterad
Publicerad

Sverige toppar listan i Europa vad gäller viljan att donera organ. Men antalet transplantationer är lägre här än i många jämförbara länder. Glappet resulterar i att femtio människor om året dör i väntan på ett organ.

I takt med forskningens framsteg är det allt fler som kan få ett nytt liv med organ från en annan människa. Kunskap och teknik finns. Däremot fattas själva organen – just nu runt 800 stycken.

I en europeisk jämförelse kommer Sverige långt ner på listan över genomförda organdonationer: 19 donationer per miljon invånare. I Frankrike är samma siffra 29 och i Spanien, som toppar listan, är det 47 organdonatorer per miljon invånare. 

Överläkaren: Lagen är otydlig

Samtidigt uppger mer än åtta av tio svenskar att de är villiga att donera sina organ. De organ som människor gärna delar med sig av når alltså inte dem som skulle behöva dem.

Kristina Hambraeus-Janzon är överläkare i intensivvård och har varit donationsansvarig för området Stockholm och Gotland. Hon pekar ut två huvudsakliga skäl till att organ som skulle kunna doneras går förlorade. För det första är lagen otydlig, menar hon. 

– Man ska vårdas enbart för sin egen skull, heter det. Men om man avlidit och kroppen hålls igång för att möjliggöra organdonation kan det uppstå tveksamhet kring om detta är lagligt.

Blir upp till varje läkare

Den oklarheten kan få läkare att tveka, menar hon. Dessutom pekar hon på att det många gånger saknas rutiner för organdonation i vården. I fråga om benbrott eller blodförgiftning vet läkare exakt vad som ska göras, men när det gäller organdonation är det mer upp till den enskilda läkaren. Och då kan det vara lätt att strunta i att ställa en ofta känslig fråga till anhöriga, menar Hambraeus-Janzon.

Den tredje juni i år ska en utredning i frågan läggas fram. Utredaren Sten Heckscher förväntas lägga fram konkreta förslag på förbättringar. Kristina Hambraeus-Janzon säger att det är viktigt och bråttom:

– Som det ser ut nu efterlevs inte viljan hos de som faktiskt vill donera sina organ. Och det är precis lika viktigt som att respektera viljan hos de som inte vill, säger hon.

Fakta:

• I början av året fanns en väntelista på 807 organ i Sverige. Det vanligaste är väntan på njure, hjärta eller lever. Eftersom en person kan vara i behov av flera organ är antalet personer som väntar något färre.

• Socialstyrelsen har ett register dit man kan anmäla sin inställning till organdonation.

• Drygt 1,6 miljoner svenskar har gjort sin vilja känd i donationsregistret. Av dem är 60 procent kvinnor och 40 procent män.

• När en person dör och viljan är okänd utgår transplantationslagen från ett ”förmodat samtycke”, det vill säga man utgår från att personen är positiv till donation. Men de anhöriga tillfrågas och har möjlighet att genom veto förhindra att organen används. 

• Förra året genomfördes 785 organtransplantationer i Sverige.

Källa: Socialstyrelsen, Europeiska Rådet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.