Totalt anser 64 procent av väljarna att det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola. Foto: Stina Stjernkvist / TT

En majoritet vill ha kvar det fria skolvalet

Uppdaterad
Publicerad

En majoritet av väljarna vill själva kunna välja vilken skola deras barn ska gå i, enligt en undersökning av Novus gjord på uppdrag av SVT Nyheter.

Totalt anser 64 procent av väljarna att det är viktigt eller mycket viktigt att få välja sina barns skola. Bara 15 procent anser att det är ganska eller mycket oviktigt.

Olika åsikter mellan blocken

Men skillnaden är stor mellan de rödgröna väljarnas syn på saken och alliansväljarnas. 38 procent av de rödgröna tycker att det är viktigt att familjer och elever själva får välja var barnen ska få sin utbildning, medan hela 82 procent av Alliansens väljare tycker det. Även en majoritet av Sverigedemokraternas väljare, 78 procent, vill ha kvar fria skolvalet.

Almedalen 2017

Frågan kan komma att diskuteras i Almedalen på söndag, när Vänsterpartiet har sin dag.

Partiet har länge varit kritiska till det fria skolvalet som man menar bidrar till ökad segregation och ojämlikhet.

Elever med hög studiemotivation och engagerade föräldrar samlas i skolor där det finns många andra studiemotiverade elever. Det får konsekvenser för likvärdigheten eftersom elevers resultat även påverkas av skolkamraterna”, står det på partiets hemsida.

LÄS MER: Tre frågor om Vänsterpartiet

Bör gå i skola nära hemmet

Vänsterpartiet vill ha en utvärdering av det fria skolvalets effekter på alla elevers rätt till en likvärdig undervisning.

I första hand bör varje elev gå i en skola så nära hemmet som möjligt. Föräldrar och elever bör dock ges möjlighet att komma med alternativa önskemål, som bör tillgodoses så långt det är möjligt”, skriver partiet.

Så genomfördes undersökningen

Novus undersökning genomfördes på uppdrag av SVT Nyheter och är baserad på 1.014 intervjuer med ett riksrepresentativt urval av personer i åldrarna 18–79 år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Almedalen 2017

Mer i ämnet