Kriget i Ukraina rullar vidare. Ett brutalt och blodigt krig som också skakar om svenska väljare. Samtidigt har påskhelgen präglats av upplopp och kravaller i svenska förorter. Ett stort antal poliser har skadats samtidigt som en mängd polisfordon har förstörts.
Allt detta påverkar väljare och inrikespolitik just nu betydligt mer än regeringens vårbudget med sina tabeller och grafer.
Vissa satsningar kan ifrågasättas
Samtidigt kan flera av regeringens förslag få betydelse i den kommande valrörelsen. En del framstår som valfläsk, exempelvis höjningen av pensionerna, som genomförs en månad innan valet, liksom beslutet att ge alla bilägare 1000 eller 1500 kronor i kompensation för höjda bränslepriser.
Åtgärderna kan också ifrågasättas konjunkturellt. Att pumpa in nya miljarder i en ekonomi som redan går ganska bra riskerar i nästa steg göra det svårare att bemästra den inflation som samtidigt stiger.
Sveriges nya finansminister Mikael Damberg (S) talade om det goda ekonomiska läget och den låga offentliga skuldsättningen när han presenterade regeringens budget. Men det finns också betydande risker. Den mest påtagliga är kriget i Ukraina och osäkerheten kring hur det utvecklas. Konsekvenserna av kriget kan även få långvariga effekter för energiförsörjningen och fortsätta att underblåsa inflationen.
Påskhelgens kravaller visar samtidigt uppenbara brister i polisens förmåga att hantera upplopp och kravaller. Även detta lär bli en viktig komponent när oppositionen i riksdagen nu sätter tänderna i regeringens budget.
Med tanke på att regeringen endast samlar 100 av riksdagens 349 mandat kan vad som helst hända under denna budgetbehandling. Det skulle närmast vara en sensation om regeringens budget går igenom riksdagen ograverad. Hittills har bara Vänsterpartiet sagt att man tänker stödja budgeten.
Budgeten kan sakna tillräckligt stöd
Oppositionen till höger vill satsa mer resurser på polis och rättsväsende, inte minst i ljuset av helgens kravaller och de fortsatta skjutningarna. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, kanske även Liberalerna, försöker också enas om ett alternativ till regeringens förslag att höja pensionerna.
För att få igenom budgeten i riksdagen behöver regeringen stöd av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.
Centerpartiet, som kan bli helt avgörande, har hittills inte velat ge något besked. Det kan alltså mycket väl bli som i höstas då viktiga delar av regeringens budget röstades ner i den avgörande omröstningen. Knappast något som stärker bilden av regeringsduglighet, men samtidigt en fullt logisk konsekvens av det parlamentariska läget.
Regeringen hoppas ändå att de pengar som är tänkta att gå till hushållen inför valet ska kunna påverka väljaropinionen inför valdagen. Oppositionen kontrar med att måla upp ett mörkt facit för Socialdemokraternas år vid makten. Moderaterna pekar ut regeringen som huvudansvarig för flera av de samhällsproblem Sverige brottas med, exempelvis den höga arbetslösheten, den grova kriminaliteten och de höga energipriserna.
Den inrikespolitiska debatten fram till valdagen lär präglas av dessa frågor, mer eller mindre i skuggan av kriget i Ukraina och det försämrade säkerhetspolitiska läget.