Mätning: En av tre poliser letar aktivt efter nytt jobb

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tiden har flera poliser larmat om ohållbara arbetssituationer. Nu visar en enkät från Polisförbundet att över en tredjedel av deras medlemmar aktivt planerat för ett jobb utanför Polismyndigheten.

Poliskåren är ansträngd och den senaste tidens brottsutveckling har inte förbättrat den situationen, det menar Anna Nellberg Dennis, andre vice ordförande i Polisförbundet.

– Det är inte konstigt att man som polis ställer sig frågan om det är värt det.

I en undersökning gjord av Novus på uppdrag av Polisförbundet svarar mer än en tredjedel av medlemmarna, 36 procent, att de aktivt planerat för ett arbetsliv utanför polisen.

”Högre lön är ett instrument”

På frågan om vilken faktor som är viktigast för att stanna kvar i polisyrket svarar över hälften, 54 procent, högre lön.

– Det är inte heller så konstigt. Vare sig ryggdunkar eller applåder ger mat på bordet. Högre lön är ett instrument som både arbetsgivarna och politikerna kan använda för att för att locka fler till yrket och framförallt få de som är i yrket att stanna, säger Anna Nellberg Dennis.

Undersökningen är gjord mellan den 28 augusti och den 23 september i år.

Fakta om nyheten

Enligt Polismyndighetens statistik från den 31 december 2020 har myndigheten totalt 33 726 anställda. Polisförbundet har cirka 21 000 aktiva medlemmar, inklusive studerande vid polisutbildningen.

Medianlön för poliser, enligt statistik från SCB:

2016: 32 100

2017: 32 900

2018: 35 100

2019: 34 900

2020: 36 900

Så gjordes undersökningen

Novus Opinion har på uppdrag av Polisförbundet genomfört en medlemsundersökning om bland annat motivationen att stanna i polisyrket.

Fältperioden var 28 augusti – 23 september 2021.

2 138 webbintervjuer genomfördes bland Polisförbundets medlemmar i yrkesverksam ålder. Urvalet har dragits slumpmässigt ur Polisförbundets medlemspanel. Svaren har skett anonymt.

De 2 138 svarande som genomfört hela webbintervjun utgör 53 procent av nettourvalet. Det finns enligt Novus inget som tyder på att bortfallet skulle snedvrida resultatet. Undersökningen ses som åsiktsmässigt representativ för den grupp som skulle undersökas och de slutsatser som presenteras i undersökningen gäller hela Polisförbundets medlemskår

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.