Massvaccination väntar: ”Måste hitta nya lösningar”

Publicerad

Regionerna förbereder sig nu för vaccinering mot covid-19. Det finns vissa likheter men också stora utmaningar när det gäller vaccination mot covid-19 kontra influensan

– Vi har en grundstruktur i och med säsongsinfluensan när det gäller riskgrupperna, säger Emma Spak på SKR.

Emma Spak, hälso- och sjukvårdsansvarig för Sverige kommuner och regioner, deltog under måndagsmorgonen i Morgonstudion och svarade på frågor om vaccination och regionernas arbete.

– Det är en stor sak att genomföra för regionerna. Normalt genomför regionerna vaccinationer för säsongsinfluensa, ungefär två miljoner doser. Så det här är en mycket större vaccination.

Hur ska det göras smittsäkert?

– Vi har en grundstruktur i och med säsongsinfluensan när det gäller riskgrupperna på till exempel särskilt boende. Nu kommer det till exempel att vara tidsbokning istället för dropin. Den delen av vaccinationen är man bekväm med och har en grundstruktur för.

Allmänheten är utmaningen

Den stora utmaningen är enligt Emma Spak att vaccinera det breda allmänheten.

– Här måste vi fundera på andra, nya lösningar där man kan ha ett högre flöde. Till exempel ”drive through” som vi har gjort det med testning. Går det att göra med vaccination? Det är sådant man jobbar med nu. Vi har lite tid innan vi ska vaccinera den stor andelen av befolkningen.

Vi väntar på godkännande från EU, när kan vi börja i Sverige?

– Vi har preliminära datum för godkännande i EU. Vi är redo att börja vaccinera riskgrupperna direkt när vi får vaccinet.

När kan ni börja vaccinera den bredare befolkningen?

– Det beror hur mycket vi får och när, hur snabbt företagen kan leverera. Vi får indikationer på att vi får de stora leveranserna framåt april.

Speciella förutsättningar

Vaccinationen mot covid-19 är speciell på många sätt. Till exempel måste ett vaccin förvaras riktigt kallt och själva vaccinationstillfället kan i sig vara en risk till smitta.

– Det är en extra utmaning att en del vaccin måste hanteras väldigt annorlunda. Regionerna har agerat snabbt på ny information som de fått och började till exempel att inventera frysar.

Folkhälsomyndigheten har pratat om att få vaccin hemma?

– Det beror på. Det kan vara speciellt för riskgrupper som har svårt att förflytta sig själva så att vi inte utsätter dem för smittrisk när de ska ta sig till en vaccination, säger Emma Spak.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.