I ett läckt utkast från EU-kommissionen, som flera internationella medier tagit del av, föreslås att både kärnkraft och naturgas listas som hållbara energislag i den så kallade taxonomin – regelverket för gröna investeringar.
För kärnkraften bygger det på att vissa krav följs, bland annat att avfallet måste förvaras säkert. Men frågan om kärnkraftens status delar EU-länderna. Bland förespråkarna som vill se kärnkraften som en framtidslösning finns Frankrike, medan Tyskland står för motståndet och i stället vill se naturgas som en lösning i steget från fossilt till förnybart.
Upp till investerare
Sverige har ännu inte ställt sig på någon sida.
– Det finns de lägen där den kan vara hållbar, om man jämför med vad man annars skulle använda, hur man har skaffat sig bränslet, uranet, och hur man lagrar avfallet. Beroende på de faktorerna så kan den i vissa länder vara hållbar, säger Khashayar Farmanbar.
Enligt energiministern spelar kärnkraften en viktig roll i Sverige i dag. Om kärnkraften även ska finnas med som ett framtida energislag i den gröna omställningen är upp till dem som är beredda att investera.
– Man pratar om nästa generations kärnkraft, men ingen har sett den på riktigt utanför ett labratorium. Och det kan man inte binda upp ett framtida energisystem på, säger Khashayar Farmanbar.
Europas största kapacitet i Finland
Nyligen startade Finland en tredje kärnreaktor, 16 år efter att bygget påbörjades. Den nya reaktorn i kärnkraftverket Olkiluoto har Europas största kapacitet, men Khashayar Farmanbar ser andra energislag som mer lönsamma i dagsläget.
– I dag producerar vindkraften el för 30 öre per kilowattimme, den finska reaktorn kostar en bit över 1 krona. Det är över tre gånger så dyrt att producera elen, och det kommer att driva upp priset permanent för kunderna, säger han.
EU:s taxonomi
EU:s gröna taxonomi är ett slags verktyg för att kolla om investeringar är miljö- och klimatvänliga.
Syftet är att guida investerare så att pengar investeras i grönare verksamheter i stället för i verksamheter som inte är klimat- eller miljövänliga.
För att en investering ska klassas som grön ska den klara kriterierna för minst ett av sex olika klimatmål och samtidigt inte påverka de övriga negativt.
Att ett energislag klassas som hållbart innebär att det kan bli lättare att få kapital till investeringar, till bättre villkor.
Taxonomin innebär inget förbud att investera i projekt som inte klarar kraven för hållbarhet.
EU-kommissionens grundförslag till taxonomi lades i våras och kan bara antas eller förkastas i sin helhet av EU-parlamentet och EU:s ministerråd. Det har nu antagits, trots att en stor minoritet med 13 medlemsländer hade invändningar.
Tilläggsförslag väntas inom kort från kommissionen när det gäller synen på naturgas och kärnkraft.
Källa: TT