Mannen hittades medvetslös och avled senare på sjukhus, skriver Sky news. Han ska även ha druckit alkohol och dödsorsaken är i nuläget inte fastställd.
Gasen används normalt sett som smärtlindring vid förlossningar, men kan också köpas helt lagligt i form av drivmedel till gräddsifoner. Svenska polisen har tidigare larmat om att ungdomar använder gasen som en drog. 1990 dog en 24-åring från Örnsköldsvik som hade inandats lustgas genom just en sifon.
Problem i Östersund
Östersundspolisens ungdomsgrupp har under den senaste tiden haft problem med ett antal personer som missbrukar lustgas.
– Det är inte omfattande, men det finns vissa som fastnar i det, säger förundersökningsledaren Cecilia Modin.
Eftersom gasen är laglig kan polisen inte hindra ungdomar från att köpa den. Men i ett fall, där en person återkommande köpt stora mängder gas, har man nått en muntlig överenskommelse med personen om att begränsa sina inköp.
Lagligt att sälja
Den lokala järnaffären är väl medveten om att en del personer köper misstänkt stora mängder.
– Samtidigt är det väldigt svårt eftersom det är en laglig produkt att sälja. Så vi ställs inför en besvärlig situation när vi pekar ut vissa kunder, säger Camilla Wallner, delägare på Hobbyboden i Östersund.
Till Maria Ungdoms akutmottagning i Stockholm söker sig två till tre ungdomar per termin för missbruksproblematik kopplat till lustgas, berättar överläkare Juan Figueroa.
– Det är väldigt få gånger jämfört med cannabis och alkohol. Det kan handla om att de tyckt att det är kul att försätta sig i ett annat känslomässigt tillstånd, men att de sedan upptäcker att det här är ingenting som de vill hålla på med, säger han.
Lustgas
Lustgas är en färglös gas som luktar lite sött och har det kemiska namnet dikväveoxid.
Namnet lustgast kommer av att gasen ger ett rus som ofta framkallar skratt eller fnitter.
Lustgas har länge använts som smärtlindrande medel inom vården, främst vid förlossningar.
Vid inandning av höga doser kan gasen orsaka syrebrist som kan leda till medvetslöshet och hjärnskador. Syrebristen kan även orsaka hjärtrytmrubbningar och plötslig död.
Vid långvarit missbruk finns risk för neurologiska skador, med balanssvårigheter och påverkan på benmärgen som följd.
Källa: Giftinformationscentralen