Erdogan har tidigare sagt att det vore ett misstag att låta Sverige och Finland gå med i Nato. Foto: TT

Erdogans uppmaning till Sverige: Sluta stödja terroristgrupper

Uppdaterad
Publicerad

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och statsminister Magdalena Andersson (S) har pratat i telefon på lördagen. I ett uttalande efter samtalet har Erdogan bland annat sagt att Sverige måste sluta stötta terrororganisationer politiskt, finansiellt och med vapen.

”Vi har pratat om Natomedlemskapet. Turkiet har alltid stöttat Natos open door-policy där man värdesätter varandras säkerhet” säger Erdogan i ett uttalande.

Han säger också att Sverige måste sluta stötta terrororganisationer politiskt, finansiellt och med vapen. Erdogan ska också ha uppmanat Sverige att vapenembargot mot Turkiet ska lyftas.

Sverige och Nato

Magdalena Andersson om mötet

Magdalena Andersson kommenterar mötet i ett mejl till SVT.

”Jag underströk att Sverige välkomnar möjligheten till samverkan i bekämpandet av internationell terrorism och underströk att Sverige står tydligt bakom kampen mot terrorism och terroristlistningen av PKK”.

Statsministern har också kommenterat mötet på Twitter. Hon skriver där bland annat att hon uppskattar dagens samtal med Turkiets president. ”Vi ser fram emot att stärka våra bilaterala relationer inklusive fred, säkerhet och bekämpningen av terrorism”.

Foto: Faksimil

Att Turkiet säger nej till en svensk Natoansökan beror enligt de själva bland annat på att Sverige stödjer den kurdiska gerillan PKK, och de syriska väpnade kurderna, YPG. Anklagelser som Sverige nekar till.

Samtal mellan Finland och Turkiet

Under lördagen har även Finlands president haft samtal med Erdogan, det bekräftar Sauli Niinistö på Twitter. Han skriver bland annat att som Natoallierade kommer Finland och Turkiet garantera varandras säkerhet och att relationen därmed kommer växa sig starkare.

Han skriver också att Finland fördömer all form av terrorism och att en nära dialog fortsätter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet