Ulf Kristersson signerade Sveriges anslutningsinstrument till Nordatlantiska Fördragsorganisationen Signeringen skedde på Sveriges ambassad i Washington.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Det har hänt mycket sedan Sverige gick med i Nato för ett år sedan. Hör SVT:s inrikespolitiska kommentator Mats Knutson: ”Blev inte riktigt som politikerna tänkt sig.” Foto: Tom Samuelsson/Regeringskansliet/TT

”Kollektiv baksmälla – efter ett år i Nato”

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Det som händer nu kan närmast beskrivas som en kollektiv baksmälla efter Sveriges inträde i Nato för ett år sedan. Natomedlemskapet har inte blivit som svenska politiker tänkte sig. Den transatlantiska länken är kraftigt försvagad. Osäkerheten har ökat kring hur USA kommer att agera vid en kris i Europa.

Mats Knutson

Inrikespolitisk kommentator

Sveriges inträde i Nato den 7 mars 2024 beskrevs som historiskt efter 200 år av alliansfrihet. Hotet från Ryssland upplevdes som så allvarligt att endast Natos och USA:s skydd ansågs kunna trygga Sveriges säkerhet.

Men med Donald Trump som president har läget förändrats. Det handlar inte bara om USA:s planer på att dra ner sina styrkor i Europa. Andra uttalanden kan tolkas som att det inte är givet att USA kommer till Europas undsättning vid ett angrepp. Trump har också uttalat sig på ett sätt som kan uppfattas som att han stöttar Ryssland i kriget mot Ukraina.

Sverige och Nato

Underminerar Nato

Allt detta underminerar Natos trovärdighet som försvarsallians. Samtidigt intygar svenska politiker att Sverige är säkrare i dag än innan Natomedlemskapet. Det är sannolikt korrekt. De europeiska Natoländerna utgör en samlad avskräckning som vida överstiger det svenska försvarets.

USA:s roll i Nato ska dock inte underskattas. USA bildade Nato som skydd mot Sovjet och har sedan dess varit alliansens ledande medlem. Det handlar om militära förmågor som Europa saknar, men också det amerikanska kärnvapenparaplyet. Natos avskräckning vilar ytterst på amerikanska kärnvapen. Uppstår tvivel om USA:s beredskap att använda dessa för att skydda även Europa, då raseras denna avskräckning.

Försöker tona ner

Svenska politiker försöker tona ner betydelsen av det som nu händer. USA är fortsatt bundet av artikel 5 i Natostadgan, menar man. Inga andra besked har givits.

Donald Trumps utspel sedan han tillträdde som president väcker dock tvivel. Den transatlantiska länken är visserligen inte bruten, men den har uppenbart försvagats kraftigt.

Ett nytt läge

EU-ledarnas besked att Europa ska satsa 800 miljarder euro på en massiv upprustning talar också sitt tydliga språk. EU försöker förbereda sig för en situation då USA:s skydd inte längre kan tas för givet.

Det är alltså ett helt nytt säkerhetspolitiskt läge. Sedan andra världskrigets slut 1945 har USA spelat och velat spela en viktig roll för europeisk säkerhet.

I dag är tongångarna annorlunda. De svenska politiker som hårdast drev på för ett svenskt Natomedlemskap har svårt att dölja sin besvikelse över utvecklingen i Washington.

Natomedlemskapet har inte blivit som de föreställde sig när Sverige tog det historiska klivet in i alliansen för ett år sedan.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Sverige och Nato

Mer i ämnet