Ericsson varslade om 1 200 tjänster tidigare i vår, men färre kommer att sägas upp. Foto: Christine Olsson/TT

Ericsson säger upp färre än vad man varslat om

Uppdaterad
Publicerad

Färre kommer att sägas upp än de 1 200 tjänster telekomföretaget Ericsson varslade om i slutet av mars. Men kritiken från facket är hård.

– Hur man än löser det blir det skadligt för företaget som arbetsgivare, säger Per Norlander, koncernförhandlare vid Sveriges ingenjörer.

Norlander menar att metoden med varsel skapar en osäkerhet inför framtida nedskärningar.

Under måndagen ska cheferna på Ericsson få reda på hur stora uppsägningarna blir på deras lokala arbetsplatser och imorgon ska de anställda delges informationen.

Enligt Per Norlander är företaget och facket inte överens men har trots det kommit fram till en lösning. Exakt hur många och inom vilka delar uppsägningarna kommer att ske vill inte Per Norlander precisera i dag eftersom för att det kan var känsligt för Ericssons affärer. Men han bekräftar att det blir färre än de 1 200 som varslats som i slutändan sägs upp.

Kista och Göteborg

De orter som dock kommer att drabbas värst till antalet uppsägningar är Ericsson största arbetsplats i Kista, i Norra Stockholm, och Göteborg, enligt ingenjörsfacket.

Per Norlander menar att uppsägningarna görs både med ”osthyvel” och ”tårtspade” dvs vissa verksamheter försvinner och andra krymper.

Ericsson ger ett skriftligt svar till SVT där de skriver:

”Vi har avslutat förhandlingarna med fackförbunden och vi hanterar detta med största respekt och professionalism. Nu prioriterar vi att informera våra medarbetare i första hand och kommer inte att dela några ytterligare detaljer.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.