Jan Löfving, Mats Löfvings bror tittar ut.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Starta videon för att höra Jan Löfving berätta om året som gått efter broderns självmord, och om hoppet om ansvarsutkrävande. Foto: Rikard Collsiöö

Ett år efter Mats Löfvings självmord – brodern söker rättvisa

Uppdaterad
Publicerad

Ett år har gått sedan polischefen Mats Löfving tog sitt liv efter en presskonferens där man pekade ut honom som jävig och rekommenderade att han avskedas. Nu berättar hans bror om sorgen, och om hoppet att någon ska ställas till svars.

Jan Löfving berättar om de sista timmarna i sin brors liv. Han målar upp en Mats Löfving som skakades av polisledningens agerande, och menar att hans självmord hade kunnat förhindras.

Ett år senare ser Jan Löfving den förre rikspolischefen Anders Thornberg och utredaren Runar Viksten som ansvariga för broderns död.

Kritiken mot polisledningen

– Det är en enorm saknad. Och bitterhet. Det var så onödigt. Hade det hanterats annorlunda hade det inte behövt hända, säger han.

Besked om brottsutredningen väntas inom kort

Snart kommer åklagarens besked om brottsutredningen ska drivas vidare till ett eventuellt åtal. Ingen person har ännu delgivits anklagelse om brott.

– Viksten och Thornberg skulle ju kunna säga att det faktiskt inte har gått rätt till, säger Jan Löfving.

– En utredning består av tre delar. Kartläggning, övervägande och slutsatser. Hade jag utelämnat någon av de delarna anser jag att jag inte hade uppfyllt mitt uppdrag, säger utredaren Runar Viksten till SVT.

SVT har sökt den förre rikspolischefen Anders Thornberg som avböjer att kommentera.

I klippet ser du Jan Löfving berätta om sin bror och det som skett.

Hit kan du vända dig om du mår dåligt

Här hittar du telefonnummer du kan vända dig till om du behöver råd, stöd eller någon att prata med.

Vid akut hjälp, ring alltid nödsamtal 112.

För dig över 18 år

Ring 1177 Vårdguiden om psykisk ohälsa: Mer om hur man söker vård och hjälp kan du läsa om här.

Mind Självmordslinjen Telefon: 90 101. Öppet dygnet runt både via telefon och chatt på chat.mind.se

Jourhavande Medmänniska: Telefonjour alla dagar klockan 21.00-24.00. Telefon: 08-702 16 80

Jourhavande präst: Telefonstöd, via 112: Alla dagar, klockan 21.00-06.00. Hemsidan hittar du här.

SPES: För dig som är anhörig till någon som har tagit sitt liv. Telefonjour varje kväll mellan klockan 19.00-22.00. Telefon: 08-34 58 73

Till dig som är under 18 år

Barnens rätt i samhället (BRIS): Barnens telefon: Alla dagar klockan 14.00-21.00. Telefon: 116 111. Vuxnas telefon – om barn: Alla vardagar klockan 9-12. Telefon: 077-150 50 50. Det går också att chatta och mejla via bris.se.

Jourhavande Kompis: Chatta på hemsidan – vardagar klockan 18.00-21.00 och helger klockan 14.00-17.00.

Är du under 18 år kan du dessutom kontakta din närmaste ungdomsmottagning. Du kan även vända dig till skolsköterskan eller elevhälsovården på din skola. Föräldrar kan, om det gäller små barn, kontakta BVC, och om det gäller äldre barn ta kontakt med BUP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kritiken mot polisledningen

Mer i ämnet