Som ett tillägg till Tidöavtalet har regeringen och Sverigedemokraterna nu enats om en gemensam klimatpolitik. Det gör det svårare för oppositionen att peka på splittring i klimatfrågan mellan regeringen och SD, vilket naturligtvis är en viktig förklaring till att Tidöpartierna prioriterat denna uppgörelse.
I utbyte mot att acceptera målet om nollutsläpp till 2045 får SD inflytande över klimatpolitiken. Samtidigt ses transportmålet till 2030 över, ett mål som regeringen ser ut att missa, inte minst på grund av den sänkta reduktionsplikten som bedöms öka koldioxidutsläppen, i alla fall på kort sikt. När regeringen nu överväger att förändra eller tona ned betydelsen av detta mål är det alltså politiskt kontroversiellt, särskilt bland de politiska motståndarna.
Så även om dagens uppgörelse gör det svårare för oppositionen att anklaga Tidöpartierna för oenighet i klimatfrågan, lär inte kritiken mot regeringens klimatpolitik avta.
Utbyggnad av laddinfrastruktur kommer inte räcka till
Den sänkta reduktionsplikten, som införs vid årsskiftet, bedöms leda till framför allt billigare diesel och samtidigt ökade utsläpp. Hur regeringen på andra sätt ska minska koldioxidutsläppen är oklart. Utbyggnaden av laddinfrastruktur lär inte räcka till.
Vad regeringen kommer att prioritera i stället för att få ner utsläppen är tänkt att presenteras i den klimathandlingsplan som ska läggas fram för riksdagen i form av en skrivelse senast under december månad.
Oppositionen har redan börjat vässa knivarna. Klimatfrågan kan bli viktig i kampen om bland annat storstadsväljarna. Regeringen anklagas för att bedriva en politik som ökar utsläppen.
MP och C mot misstroendeomröstning
Och även Miljöpartiet har nu meddelat att man liksom Centerpartiet är redo att kräva en misstroendeomröstning mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari om regeringen inte lägger förslag om att minska klimatutsläppen.
Den politiska temperaturen om klimatpolitiken kan alltså höjas framåt jul, även om oppositionen lär få svårt att fälla klimat- och miljöministern så länge regeringen har en majoritet i riksdagen.