EU-kommissionen gör ännu ett försök att få till stånd ett ålfiskeförbud i Östersjön – och nu även Nordsjön och Nordatlanten. Arkivbild. Foto: TT

EU-länder diskuterar ålförbud

Uppdaterad
Publicerad

Ännu ett EU-försök görs nu för att skydda ålen med hjälp av fiskeförbud i Östersjön, Nordsjön och Nordatlanten. Sverige är för – men emot för egen del.

Med sig in på fiskeministermötet i Bryssel har landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) ett något annorlunda mandat.

Som han inte är särskilt nöjd med.

– Ålen är ju en mycket allvarligt hotad fiskart och Sverige driver en linje om totalförbud i EU:s alla vatten. Däremot har ju nu en majoritet i riksdagen förändrat den svenska positionen där Sverigedemokraterna tillsammans med Alliansen säger att vi ska driva ett förbud i hela EU – men inte för Sverige, förklarar Bucht i Bryssel.

I klartext: Bucht ska försöka övertala sina kollegor från övriga EU-länder om nyttan av att stoppa ålfisket för alla utom de svenska fiskarna.

– Demokratin gäller ju i Sverige så jag kommer ju att driva det som det är en majoritet bakom. Men det är ju en mycket märklig situation: att alla ska ta ansvar utom Sverige.

Någon succé räknar han inte med för den svenska linjen.

– Jag tror inte att det är någon framgångsrik position. Det kan vara så att vi till och med på andra områden kan få svårt när vi tar en så särskild position. Men sådan är demokratin, konstaterar Bucht.

EU-kommissionens förslag på mötet siktar in sig på ett förbud 2018 för all ål över 12 centimeter i Östersjön och EU-vatten i ICES-området – Nordsjön och Nordatlanten.

Fakta: Ålfiske i Sverige

Sedan 2007 är det endast personer med ett särskilt tillstånd från Havs- och vattenmyndigheten som får fiska ål i Sverige. Ålen måste vara minst 70 centimeter lång för att få fångas.

Vissa sötvattensområden är undantagna från förbudet och där är fritidsfiske tillåtet. Om fångad ål från dessa områden ska säljas krävs ett särskilt tillstånd för fiske.

Sedan 2012 är det förbjudet att fiska ål på Västkusten.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten, Världsnaturfonden WWF

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.