Foto: Grafik: SVT

I Sverige kan man vara vikarie i all evighet

Uppdaterad
Publicerad

Sverige har i minst fem års tid brutit mot EU:s lagstiftning genom att det varit möjligt att stapla visstidsanställningar på varandra utan en övre tidsgräns.

I det tysta har det skett en drastisk förändring på den svenska arbetsmarknaden för unga i åldern 15-24 år. I början av 90-talet var bara var femte jobb en tillfällig anställning. Nu är över hälften av alla jobb tillfälliga.

Sverige har blivit ett av de länder som ligger i topp inom hela EU då det gäller tillfälliga anställningar för de unga. Och det här börjar bli en risk för hela den svenska ekonomin.

SVT granskar visstidsanställningar

–Det kan öka arbetslösheten i ekonomin eftersom personer som har visstidsanställning har en högre uppsägningsrisk än fast anställda, säger docent Per Skedinger vid Institutet för Näringslivsforskning i Stockholm.

Det kan också bidra till en försämrad produktivitetsutveckling eftersom visstidsanställda typiskt sett får mindre av arbetsplatsutbildning än fast anställda. 

Annorlunda på 90-talet

Under de två senaste årtiondena har lagskyddet också luckrats upp men bara för de tillfälligt anställda. OECD, som representerar de industrialiserade länderna, har gjort en sammanställning som visar på en kraftig förändring.

I början av 90-talet var anställningsskyddet mycket bättre för de tillfälligt anställda i Sverige jämfört med resten av OECD. Sedan har anställningsskyddet gradvis försämrats och Sverige ligger nu en bra under genomsnittet inom OECD.

Däremot har det inte skett några större förändringar för de fast anställda där skyddet fortfarande är betydligt bättre än inom resten av OECD.

–Sverige är ett av de länder där gapet är störst, säger Per Skedinger. Och det kan få en hel del konsekvenser för hur arbetsmarknaden fungerar här.

Det har redan fått konsekvenser. För då det gäller tillfälliga jobb finns det nu en rad av anställningsformer som kan kan staplas på varandra. Det gör att man kan vara tillfälligt anställd i all evighet.

Ingen ändrad lagstiftning

Redan år 2007 anmälde TCO Sverige till EU-kommissionen då fackförbundet ansåg att detta bryter mot EU:s lagstiftning. Efter flera års skriftväxling kom EU-kommissionen fram till att så var fallet och meddelade regeringen att den måste ändra lagstiftningen.

Men hittills har det inte skett. För det har varit svårt för arbetsmarknadsdepartementet att få gehör när man lagt förslag på förändringar. Förra året lanserades ett förslag som sågades av remissinstanserna.

I somras kom ett nytt förslag från arbetsmarknadsdepartementet. Det innebär att att företag tillfälligt kan anställa personal på två typer av visstidskontrakt i upp till fyra år. Men om det blir en lucka på tre månader då den anställde inte arbetat görs hela processen om.

Uppfyller inte krav

TCO anser att förslaget inte uppfyller EU:s krav och anser att de många visstidsanställningarna nu påverkar hela arbetsmarknaden.

–Det här kommer att utveckla sig så att vi också ser det bland de äldre, säger TCO:s samhällspolitiske chef Roger Mörtvik. Vi kan riskera en situation där personer som förlorar sitt jobb får väldigt mycket svårare att komma tillbaka till en tillsvidareanställning utan att det som erbjuds i  högre grad blir visstidsjobb.

Han anser också att Sverige nu riskerar att komma i en situation som många forskare varnat för:

–Vi riskerar nu att få det två tredjedelssamhälle som forskare och debattörer pratat om i många år. Det ser vi växa fram i kölvattnet av osäkra anställningsförhållanden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT granskar visstidsanställningar

Mer i ämnet